donderdag 24 november 2011

Je bent een kunstwerk van God!


Je bent een kunstwerk van God!

De HEER zei:
“Volk van Israël, ik kan met jullie hetzelfde doen als die pottenbakker–spreekt de HEER. Immers, jullie zijn in mijn handen als klei in de handen van een pottenbakker.
 (Jeremia 18: 5-6)

Voor deze studie heb ik de Nieuwe Bijbel-vertaling gebruikt. Lees voor jezelf maar eens Jeremia 18: 1-12 door.
Perfect getimed en volgepland
  • En.., staat het voor jou voor het komende jaar al weer helemaal gebeiteld? Met: school, stappen, bijbaantjes, sport, muziek en tijd voor God en voor de kerk? Staat het allemaal al weer keurig in je agenda, zodat je er voorlopig niet meer over hoeft na te denken? Allemaal prima voor elkaar, toch?
  • En…, hoe zit het met je toekomstplannen? Heb je al nagedacht over dé nieuwe opleiding voor jou,  de meest voor jou geknipte baan, de volgende stap in je relatie? Heb je alles in kannen en kruiken? Ben je er helemaal klaar voor?

Een eigenwijs volk
In Jeremia 18: 1-5 stuurt God Jeremia naar de werkplaats van een pottenbakker, en dan ziet hij dit gebeuren. De pottenbakker is een pot aan het boetseren, en als het toch anders, mooier of efficiënter kan, bewerkt hij de pot zo dat het goed is. Of hij vormt zelfs het maaksel weer helemaal opnieuw. Evenals de pottenbakker van het leem, had God van Israël zijn betrouwbare goede volk willen maken. Maar Israël verzette zich tegen Gods weg met hen. Ze wilden zelf hun eigen weg uitstippelen, en luisterden niet naar de regelmatige waarschuwingen van de profeet, wanneer ze ontrouw werden aan God en overstapten naar andere goden (Jeremia 18: 13-17). Ze wilden zich niet bekeren tot God. Ze wilden niet luisteren naar de waarschuwingen en ze wilden niet luisteren naar de heilsplannen van God om hen tot zijn volk op te bouwen en te planten. Gods liefde is groter dan zijn dreiging van onheil. Bij berouw en bekering trekt Hij zijn onheilsdreiging in. Maar zij waren te eigenwijs en deden alleen wat henzelf het beste leek. En dan moet Jeremia ook echt de onheilsdreiging van God over zijn volk uitspreken.

Is jouw plan Gods plan?
Natuurlijk, plannen maken voor de toekomst is fantastisch! Heerlijk wegdromen en fantaseren over je toekomst; de toekomst waarin je al je idealen kan gaan uitvoeren. Of juist een toekomst op safe, die je voorzichtig in wilt gaan; je valt dan niet teveel op en dan maak je ook niet zo gauw fouten. Kortom, de toekomst die jij kan maken met wat jij kan, waar jij goed in bent, wat jij kicken vindt!
Maar vergeet hierbij één ding nooit: vraag God altijd, wat Hij van jouw plannen vindt. Vraag Hem altijd om raad, als je belangrijke stappen moet zetten in je leven. Stel je vragen in het gebed, zet je oren open bij het lezen van de Bijbel, kijk goed om je heen bij wat je ziet en wat je meemaakt en vergeet nooit je verstand bij dit alles te gebruiken. Al deze zintuigen heeft God je gegeven om je te laten zien welk plan Hij met jouw leven heeft. Luister dan ook goed naar Hem en probeer niet de betweter uit te hangen.

Niet wijs voor je eigen, maar wijs voor God

Je leven kan heel anders uitpakken dan je van tevoren had verzonnen.
Jeremia had bepaald niet van tevoren gepland en had zeker geen zin om profeet van God te worden. Toch riep God hem (Jeremia 1: 4-8).
De één fantaseert over een heftig afwisselend leven en God brengt je op een “saaie” rustige weg. De ander wil wat veiligs, wat rustigs en wordt juist geroepen naar een totaal onbekend buitenland. Maar, weet wel, God zal hierbij nooit vergeten wie jij bent en wat jouw capaciteiten zijn. Hij zal jou altijd op een weg leiden die jij aankan.
Evenals de pottenbakker uit ons Bijbelgedeelte kan en zal Hij ingrijpen in jouw vorm, in jouw leventje. Soms zal Hij wat bij moeten werken, soms zal Hij ronduit heftig in jouw leven moeten ingrijpen.  Dan kan jouw keurig uitgestippelde weggetje ineens een heel andere bocht maken, dan je had verzonnen, of God breekt jouw weggetje zelfs radicaal op en legt hem opnieuw aan.
Laat je vormen door God
Wees dan niet zo’n starre hardbakken pot als Israël was in de tijd van de profeet Jeremia, maar laat je sturen, laat je bijwerken, desnoods geheel omwerken. Laat je gezeggen, als je een verkeerde keuze hebt gemaakt, fouten hebt gemaakt of tegen God hebt gezondigd. God ziet om naar jou, als je berouw hebt en je fouten erkent. Dan wijst Hij jou een nieuwe heilzame weg. Een weg, waarop je Gods koninkrijk op de goede manier kan dienen. God zal je omvormen tot een nog mooier of tot een nog bruikbaarder en beter kunstwerk dan je al was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten