vrijdag 4 november 2011

Christen zijn, vreemdeling in eigen land


Christen zijn,  vreemdeling in eigen land?

13 Beeld je maar niet in dat jij, omdat je in het koninklijk paleis woont, als enige van alle Joden zult ontkomen.
14 Als jij nu je mond niet opendoet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel uitkomst en redding voor de Joden. Maar jij en je vaders familie komen dan om. Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.’

8 Daniël was vastbesloten zich aan de reinheidsvoorschriften te houden en hij vroeg de hoofdeunuch toestemming zich van de spijzen en de wijn van de tafel van de koning te onthouden.


Voor deze studie heb ik de Nieuwe Bijbel-vertaling gebruikt. Lees voor jezelf maar eens Esther 4: 8-16 en Daniël 1: 3-21

Vreemdeling in de klas

Je zit in je klas. Je kijkt om je heen. Je ziet nog één ander, van wie je weet dat hij in God gelooft. De andere 28 geloven of niks, of in “er is wel iets”, of zijn islamiet, of zitten te rotzooien met occulte spelletjes. En dan ben ik er nog een heleboel vergeten. De één vindt het best dat jij gelooft, de ander vindt het belachelijk en maakt je belachelijk, de ander weet geeneens dat je in God gelooft.

Wat doe je? Hoe stel je je nu op? Het is het gemakkelijkst om je zo stil mogelijk te houden over je geloof. Hoe minder je opvalt, hoe beter je je staande kunt houden in de klas. Maar wat vraagt God nu van jou?
In deze studie hebben we twee personen uit de Bijbel voor het voetlicht gehaald: één die openlijk partij koos voor God: Daniël.
En één die probeerde zo min mogelijk met haar geloof probeerde op te vallen: Esther. Deze twee waren allebei dienaar van God en allebei een vreemdeling te midden van hun omgeving.

Daniël

Daniël kiest openlijk voor God. Het zuidelijk rijk Juda was in ballingschap in Babylonië. Daniël en zijn vrienden zaten daar ook tussen. Zij waren jongmannen van voorname afkomst, zagen er goed uit. Daarom koos koning Nebukadnezar ook hen, temidden van vele mannen uit Babylonië, uit. Ze mochten 3 jaar studeren aan een schitterend voornaam paleis bij de beste docenten van het land. Ook kregen ze van de koning speciaal uigekozen wijn en voedsel, zodat ze de krachtigste en knapste mannen van het rijk zouden worden.
Maar Daniël gaat op dit verleidelijk aanbod niet in, maar vraagt vriendelijk om het koninklijk eten te mogen weigeren. In vers 8 staat dat hij “vastbesloten was zich aan de reinheidsvoorschriften te houden”. Het kan goed dat er tussen het vlees bv. varkensvlees en offervlees zat dat ze van God niet mochten eten (lees Leviticus 11). Daniël vroeg daarom om de meest veilige heilige route van het eten van alleen groente en het drinken van water. Hij wil hiermee laten zien dat hij allereerst voor God kiest en niet voor het aanzien dat de koning hem hier wil geven.
Zijn ondergeschikte houding aan de koning, maar vasthoudende opstelling aan zijn geloof, wordt beloond.
God laat zien dat hij achter Daniël en zijn vrienden staat. “…Niemand kon zich met Daniël en zijn vrienden meten… De koning vond hen tien keer zo voortreffelijk als alle magiërs en bezweerders in heel zijn rijk.” (vers 19 en 20)

Esther

Esther was een pleegdochter van Mordechai. Een Jood en een Joods meisje die ook door koning Nebukadnessar van Babylonië als ballingen uit Jeruzalem waren weggevoerd. Mordechai woonde en werkte op de burcht Susa van koning Ahasveros. Zo kwam Esther onder de aandacht van de koning. Esther zwijgt allereerst over haar afkomst en geloof, op aandrang van Mordechai (Esther 2: 10). Ze laat zich stilletjes opnemen in de harem van de koning. Ook haar opstelling en omgang in het dagelijks leven wordt beloond. Ze bevalt de koning uitermate en zo wordt ze koningin in plaats van koningin Vasti. Ook hier laat God zien dat Hij achter zijn dienares, achter Esther staat.

Christen zijn? Gedraag je ernaar!

Zowel Daniël als Esther worden in de dagelijke omgang hoog gewaardeerd door hun opdrachtgevers. Door je gedrag elke dag kan je dus aan je omgeving al laten zien bij Wie je hoort.

Er zijn zoveel dingen waarin je kan laten zien dat je over je levensstijl verantwoording aan Iemand af te leggen hebt: je scheldt een ander niet uit, je helpt een ander als het nodig is. Je zorgt dat je te vertrouwen bent: je houdt je aan een afspraak en je gedraagt je eerlijk. Zo kan je er zelf vast nog een heleboel bedenken. Sla er je Bijbel maar op na. In Mattheüs 7: 12 vind je de vuistregel: “Behandel anderen dus steeds zoals je zou wilen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten” . Ons spreekwoord dat hiervan afgeleid is, ken je vast wel.

Christen zijn? Laat het merken!

Dat is een stuk confronterender! Wanneer je opgegroeid bent met het geloof, met de Bijbel, dan leer je vanzelf wat God van je vraagt in je dagelijkse omgang met anderen. Maar openlijk laten merken dat je christen bent? Erover vertellen, aan bepaalde dingen niet meedoen? Dat is een grote stap verder.

Daniël doet dat, zoals we net zagen. Hij neemt dan ook grote risico’s. Hij zet met zijn keuze andermans baan op het spel. Lees er Daniël 1: 10 eens op na: De hoofdeunuch (belangrijkste man onder de koning) zegt dan: “als de koning vindt dat jullie er slechter uitzien dan jullie leeftijdsgenoten zal hij mij daarvoor verantwoordelijk stellen”.

Esther laat haar afkomst en geloof niet merken en vermijdt zo confrontatie met haar geloof. Maar wanneer het bestaan van het volk van God op het spel komt te staan, confronteert Mordechai Esther hiermee. Door zich onopvallend op te stellen, is Esther aan het hof van de koning gekomen. Maar nu de nood aan de man komt, laat Mordechai haar zien dat ze niet zomaar in deze positie is gekomen. “Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze”. Esther moet openlijk voor God en Gods volk kiezen om haar volk te kunnen redden.

Christen zijn? Vervolging!

In Daniël 6 lezen we dat andere rijksbestuurders jaloers waren op Daniël, omdat hij zo goed regeerde. Ze konden hem niet aanvallen op zijn gedrag, want hij was bertrouwbaar en had geen enkele misstap begaan (Daniël 6: 5) Daarom wilden ze hem op zijn geloof aanvallen. En dat kregen ze voor elkaar. Daniël werd in de leeuwenkuil geworpen uit pure jaloezie.
In Esther 3: 2 lezen we dat Mordechai niet voor Haman boog, omdat hij God boven allles vereerde. Uit pure jaloezie wilde Haman Mordechai en zijn volk uit de weg ruimen.
Wanneer je laat merken dat je een oprecht dienaar van God bent, liggen jaloezie, haat en vervolging op de loer!

Christen zijn? Is allereerst vertrouwen!

Daniël durfde voor zijn geloof uit te komen, omdat hij volledig vertrouwde op God. Hij durfde de verantwoording te dragen van het bestaan van de baan van de hoofdeunuch, omdat hij wist dat God achter hem stond.

Esther is bang. Want: wanneer de koning je niet gevraagd heeft om te komen en is hij jou niet goedgezind (het teken: hij steekt zijn gouden scepter naar je uit), dan wordt je ter dood gebracht. “Wat mijzelf betreft, ik ben nu al in geen dertig dagen bij de koning ontboden (Esther 4: 11). Esther is letterlijk doodsbang. Daarom vraagt ze aan alle Joden om hulp en 3 dagen vasten (Lees vers 16) “Ook ik zal op die manier vasten met mijn dienaressen… moet ik omkomen, goed, dan zal ik omkomen.”

Zonder vertrouwen op God ben je nergens. Gebed, vasten: vol vertrouwen, in contact met God is noodzaak om ook voor God uit te kunnen en durven komen. Vertrouwen is noodzaak om een echte dienaar van God te kunnen zijn. Esther was bang, haar vertrouwen was klein. Maar ze heeft hulp gezocht bij haar geloofsgenoten. In Daniël 6 lezen we dat Daniël volhield met bidden tot God, ook al werd dat verboden. God redde hem uit de muil van de leeuwen. Zie je hoe groot de kracht van vertrouwend vasten en bidden is! Wanneer jij je vertrouwen en je hart geeft aan God, zal God laten zien dat Hij volkomen achter je staat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten