dinsdag 15 november 2011

van kwaad tot erger...

Van kwaad tot erger…

Handel je goed, dan kun je toch iedereen recht in de ogen kijken? Handel je slecht, dan ligt de zonde op de loer, begerig om jou in haar greep te krijgen; maar jij moet sterker dan zij.”

Voor deze studie heb ik de Nieuwe Bijbel-vertaling gebruikt. Lees voor jezelf maar eens Genesis 4: 3-16

Geen tijd…

Bedenk je dat weleens bij jezelf? Ik heb nog zoveel te doen! Ik wil nog zoveel dingen bereiken! Ik wil lekker stappen, met m’n vrienden lol maken, mijn diploma halen, met voetbal de top bereiken, architect worden, in de verpleging enz., enz. Je bent jong, en je wilt wat, toch?!

En zeg je dan tegen jezelf: kan de terugkomst van de Here Jezus niet even op zich wachten, totdat ik er tijd voor heb?

Zijn tijd?

Maar kijk nou eens wat verder dan je eigen wereldje: Afrika vol armoede en aidspatiënten; kapers op de kust; overstromingen; aardbevingen; drugshandel, vrouwenhandel, mensensmokkel enz. En dichterbij: je allochtone klasgenoot wordt pardoes het land uitgezet; verkrachtingen, dodelijke ongelukken door alcohol en te hard rijden zijn aan de orde van de dag enz., enz.
Zou ’t dan toch tijd kunnen zijn voor de reiniging van de wereld door onze God bij de wederkomst van de Here Jezus?

Wat is belangrijk?

We lazen in ons Bijbelgedeelte dat Kaïn kwaad, gewoonweg woedend was. Hij was kortweg stikjaloers op zijn broertje. Waarom? Omdat God zijn offer niet aan wilde nemen en dat van Abel wel.
Kaïn vond zichzelf de betere, de meest geslaagde. Kaïn was trots, te trots. Hij was de oudste; hij was de stoere geslaagde akkerbouwer, hij bracht brood op de plank met stevig werken; Abel was de jongste, een watje dat op een paar domme beesten paste. Maar God keek niet eens naar Kaïns offer!
Waarom? Kaïn deed het uit gewoonte, Abel deed het uit liefde.

Van kwaad tot erger…


En deze kwaadheid, deze jaloersheid, groeide van kwaad tot erger. De Here God waarschuwde Kaïn nog (Genesis 4: 7): ...Handel je slecht, dan ligt de zonde op de loer, begerig om jou in haar greep te krijgen; maar jij moet sterker dan zij.” Pas op, Kaïn, als je aan deze jaloezie toegeeft, gaat het serieus fout!
Maar luisterde Kaïn naar God? Nee! Hij luisterde naar zijn eigen donkere hart en doode zijn broer Abel. Wat een lange rij: Kaïn was een egoïst, trots, jaloers, eigenwijs naar God; hij werd een moordenaar en een leugenaar. In vers 9 lezen we dat: Toen vroeg de Heer: “Waar is Abel, je broer? “Dat weet ik niet, “antwoordde Kaïn, “Moet ik soms waken over mijn broer?”

Herken je dat bij jezelf? Van kwaad tot erger. Een klein duivels stemmetje in je hoofd dat uitgroeit dot een grote schreeuwlelijk en waardoor je uiteindelijk gaat liegen? Verzin zelf eens een voorbeeld wat jou aangaat.

Ach, zal je zeggen, da’s toch lang niet zo erg als wat Kaïn deed. Kaïn was een moordenaar.
Maar ga er nou eens rustig voor zitten. Bekijk je nou eens van de binnenkant? Ben jij zoveel beter dan Kaïn? Trots, jaloersheid, gevolgd door niet luisteren naar God. En dit alles loopt uit op liegen dat je er toch echt niets aan kon doen, dat het toch echt jouw schuld niet was, om zo je eigen daad weer goed te praten.

Op kwaad volgt straf

Kaïn krijgt een zware straf van God. Hij moet bij zijn familie en God vandaan: hij wordt een zwerver en vreemdeling. Zijn harde werken (waar hij zo trots op was!) zal niets opleveren. Zijn huis kwaad en zijn ambities vallen in puin. We lezen in vers 15 dat God hem beloofd dat iemand die hem dood, zevenmaal zal worden gewroken. Maar naast een bittere troost is dit vooral een bitter pil voor Kaïn: God zal de Rechter zijn en niet de mensen. De mensen zullen hem niet kunnen doden. Dan zal ook zijn leven lang een hel blijven: opgejaagd als een wild dier en een volstrekte vreemdeling.

Wat ben ik blij dat wij Goede Vrijdag en Pasen mogen vieren! Dat Jezus Christus onze straf heeft willen dragen! Door Hem kunnen wij nog leven; door Hem kan de wereld nog steeds bestaan, zonder totaal verduisterd te zijn door de zonde.
Hij is onze Verlosser, wij mogen zijn kinderen zijn! Zullen we dan ook onze oren openzetten en luisteren naar God? We moeten geen Kaïn worden, die met gesloten ogen steeds verder het donkere ravijn van het kwaad in tuimelt. Kaïn die zijn zonde niet toe wilde geven en zo ook geen vergeving kon aannemen.

Handel je goed, dan kun je toch iedereen recht in de ogen kijken!

Zet je open voor het Woord en de Liefde van God. Laat je corrigeren door Hem. Dan kan jij het licht zijn dat op de berg staat. En bij Zijn Wederkomst ziet de Here Jezus jouw licht staan boven op die berg. En wat is dan belangrijker: dat je je ambities met vlag en wimpel hebt gehaald, of dat je in de wereld een trouwe dienstknecht van God bent geweest?
Het is natuurlijk fantastisch als je zoals Kaïn een geweldig akkerbouwer wordt die veel brood op de plank bent; of nu: als je je diploma haalt; als je met je vrienden geniet van een top avondje uit; als je wereldkampioen-voetballer wordt, enz. Ook onze God zal dat met genoegen met je meevieren.
Maar onthoud goed dat met liefde God en mensen dienen de grootste Beker verdient die er bestaat! De Beker van de genade van God!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten