maandag 31 oktober 2011

only love is the answer in a world full of hate

Only love is the answer in a world full of hate

I Kor. 13: 3, 13: “Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn- had ik de liefde niet, het zou mij niet baten....Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste is de liefde.”

Only love is the answer

Dit was een titel van een gospelliedje van Charlotte Höglund, uit mijn tienertijd dat ik helemaal grijs gedraaid heb. We hadden alleen nog een oud cassettebandje en het wordt toch wel steeds moeilijker om dat ergens te kunnen beluisteren. Een paar dagen geleden hebben we haar album "Charlotte Free" eindelijk weer, na uren zoeken, terug kunnen vinden op het oneindige internet!  Kan ik het weer grijs draaien! Yess!
Ze zong het prachtig en het liedje is zo helder als glas: zonder liefde was er geen wereld meer geweest, waarin je leven kan. Dan zou de haat tussen ieder heersen en de wereld één en al wantrouwen zijn. De liefde is de grootste, zonder de liefde kan ik niets.
Dat is prachtig gezongen, maar wat is ware liefde eigenlijk en in hoeverre kunnen wij eigenlijk liefhebben?

Liefde is…

• geduldig;
• vol goedheid;
• niet jaloers;
• showt niet met zichzelf, zij vindt zichzelf niet belangrijker dan anderen: ze is juist nederig;
• ze is niet grof, maar juist vriendelijk en meevoelend, ze raakt niet verbitterd: ook als de ander iets doet, wat in jouw ogen echt niet kan, wordt je daar niet venijnig om;
• ze rekent het kwaad niet aan: ze wil de ander zijn fouten vergeven;
• zij verheugt zich niet over onrecht,
• maar vindt juist vreugde in de waarheid: ze is eerlijk.
• Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze. De liefde offert zichzelf op voor de ander. We kennen dan ook het spreekwoord: iets met de mantel der liefde bedekken. We praten er niet meer over, ook al is er zoveel mis gegaan: juist, omdat ik je liefheb.

Liefde is grenzeloos

“Is het een verdienste als je liefhebt, wie jou liefheeft? Doen de tollenaars niet net zo? En als jullie alleen vriendelijk zijn voor je broers en zussen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de heidenen niet net zo? Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.” (Matth. 5: 47-48)

Je groet toch alleen je kennissen en geen mensen die je niet kent? Je stuurt toch onbekenden geen kaartje of een bos bloemen? Ja, je vrienden liefhebben, lukt iedereen wel, maar je vijanden? Die je heb je toch niet lief? Die wens je het liefst naar het andere eind van de wereld!
Hoe klein is onze liefde toch. Hoe snel houdt de liefde van ons mensen op.
En toch vraagt God dit van ons. Kijk naar Jezus. What Would Jesus Do? God stuurde Hem, zijn enige Zoon, die Hij liefhad, de dood in, voor ons. Jezus had zijn vijanden lief. Hij offerde zich op voor ons. Zonder schelden, zonder Zijn Macht te gebruiken, liet Hij zich geselen, kapot schelden, vals beschuldigen, meevoeren naar het kruis, naar de grootste vijand: de dood. Juist, omdat Hij van ons mensen houdt. Jezus, God is Liefde. Hij is onoverwinnelijk. Hij wordt niet geveld door de dood. Hij overwon de dood voor ons! Kunnen wij dat, elkaar zo liefhebben?

The Lovesong


En hoe zit dat nu in een relatie. Je bent ongelooflijk verkikkerd op de ander. Wat vraagt God dan van je?
Heb je het Hooglied weleens gelezen? Echt fantastisch, moet je doen! Een ongelooflijk mooi liefdesgedicht tussen twee geliefden. Je schiet vast in de lach als je leest met welke woorden de jongen zijn vriendin bewondert: je navel is een ronde kom… je buik is een bergje tarwe…je borsten zijn als kalfjes… (Hooglied 7: 1-6). Tja, echt een taal van geliefden van het platteland uit de tijd van de Bijbel. Ongetwijfeld zijn jullie nu in 2007 net zo creatief en net zo eigentijds. Hoe dan ook, je leest verblindende bewondering en extase voor zijn vriendin in de woorden van de jongen.

In het Midden-Oosten van toen moest je erg uitkijken om in het openbaar te laten zien dat je gek op elkaar was. Lees eens Hooglied 8: 1-4. Het meisje baalt er flink van dat ze van haar verliefdheid niets mag laten zien. was je maar mijn broertje, dan kon ik tenminste laten zien dat ik van je hield. Dan kon ik je tenminste buiten een kus geven. Omdat ze geen openbare uiting kan geven aan het gevoelens, zet ze het om in een droom. Ze zou hem haar liefdesdrank geven, hem verwennen. Het drinken van wijn is ook een beeld van het genieten van de liefde (Hooglied 5: 1).
Maar dan lezen we in vers 4 (ook Hooglied 2: 6 en 3: 5): Kijk uit met het uitlokken, forceren van de liefde, voordat de liefde echt zelf in je hart komt.
Dit betekent: laat de liefde groeien. Wees niet te snel. Het kan zo gauw doorschieten. Kostbaar en kwetsbaar zijn we stuk voor stuk. Je kunt elkaar zo snel beschadigen door te snel van stapel te lopen! Nee hè, altijd weer die waarschuwingen! Waarom nou?!

Sterk als de dood is de liefde

In Hooglied 8: 6-7 lezen we dan ook: sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam. Zeeën kunnen haar niet doven, rivieren spoelen haar niet weg. Zou een man met al zijn rijkdom liefde willen kopen, dan werd hij smadelijk veracht.
De liefde is dus zo sterk, zo sterk als de dood, en de hartstocht is zo verslindend dat je niet meer terug kunt. Het is een eenmalige route. Het is onverbiddelijk en vurig. Het is één en al ernst. Het is beslist geen spel. Vers 4: Wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken, voordat zij het wil.” Wek de liefde niet op, voordat je zeker weet, dat er echte liefde bestaat tussen beiden. Zet je liefdeswijn nog even in de kelder, waar het nog verder rijpen kan en zo nog lekkerder wordt. Tot op het moment dat je je als een zegel op het hart van je geliefde verbindt (vers 6a)

Vaak wordt onder liefde lust verstaan. Kun je een isgelijk-teken zetten tussen lust en liefde? Na het lezen van I Kor. 13 en Hooglied 8 kan je dat toch met geen mogelijkheid meer verdedigen?! Lust is een geweldig onderdeel van de liefde tussen man en vrouw. Haal je gerijpte liefdeswijn uit de kelder na de verzegeling van de liefde tot elkaar. Dan kan en mag je er samen volop van drinken. Dan zullen man en vrouw tot één vlees zijn. Moeilijk, ja ongelooflijk moeilijk, om je verlangen naar de ander uit te stellen tot dit moment. Maar het is zeker de moeite waard en je zult er geen spijt van krijgen!

Nog even terug naar het begin: kunnen wij onze naasten zo liefhebben, zoals in I Kor. 13 Matth. 5 en Hooglied 8 staat? Nee, bij lange na niet. Denk alleen al aan die vele popsterren die over de liefde zingen en zelf zovele malen hun eigen relatie vergallen en beginnen aan een nieuw. Een waardeloos voorbeeld toch?! Nee, wij zijn geen haar beter van binnen. Maar wij zijn wel kinderen van God. God die volmaakt is, die Liefde is, die Liefde aan ons geeft en wiens Liefde wij met onze menselijke gebreken mogen doorgeven aan anderen om je heen en in je relatie. Zo draag je Gods liefde uit en kan je een liefdevol voorbeeld zijn in this world full of hate.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten