donderdag 20 oktober 2011

regels, regels, alsmaar regels


Voor het Bijbels dagboekje Sleutel van de I(nternationale)B(ijbel)B(ond) heb ik een aantal jaren geleden een aantal Bijbelstudiespecials geschreven. De IBB heeft ondertussen andere manieren en gezocht gevonden om over God te laten horen. Met enige regelmatig wil ik je, ter afwisseling en verdieping, zo'n studie van mijn hand laten lezen, in de hoop dat je er Gods Liefde en Licht in mag ontdekken. De opzet en lay-out is zodoende wat anders dan bij de andere studies. Heb je vragen of reacties? Je mag ze naturlijk altijd melden!



Regels, regels, alsmaar regels…



Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn…
“Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten.
Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt.
Maar wanneer u door de Geest geleid wordt, bent u niet onderworpen aan de wet”


Voor deze studie heb ik de Nieuwe Bijbel-vertaling gebruikt. Lees voor jezelf maar eens Galaten 5: 13-24. Als je bovenstaande tekst leest, ben jet het vast wel Petrus eens, die schrijft in II Petrus 3: 16: dat in Paulus’ brieven één en ander staat dat moeilijk te begrijpen is. Dat is dan nog voorzichtig uitgedrukt… Hopelijk maakt deze studie het wat begrijpelijker.

Regels, regels, en nog eens regels…

Waar je ook bent, wat je ook doet, overal loop je tegen regels aan. In het verkeer: rijd niet door rood, rechts gaat voor, links inhalen… Op school: op tijd zijn; je huiswerk af hebben; geen herrie schoppen… Thuis: op tijd voor het eten; op tijd thuis zijn; aardig zijn tegen je familieleden…; zelfs in je privéleven laten ze je niet met rust: je mag toch zelf  weten wat voor vrienden je uitzoekt, wat je met je vriendin doet,  hoe je met je eigen lijf omgaat… het houdt maar niet op! Waar is dat goed voor? Er kunnen toch wel wat regeltjes minder? Wordt het gewoon allemaal wat gemakkelijker voor iedereen! Wie wil dat nou niet?

O, en dan hebben we de kerk nog geeneens genoemd. De Bijbel staat vol met regels: de tien geboden, de Bergrede. Het boek Leviticus staat vol met regels, waaraan het Joodse volk zich moest houden. Het voelt wel, alsof je klem gezet wordt!

Ikke, ikke, en de rest kan…

En dan lezen we in Galaten 5: 13: broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Nou ja, is dat niet een tikkie in tegenspraak met elkaar?

Heb je weleens van anarchisme gehoord? Als je anarchist bent, dan ben je van  mening dat je zonder regels leven kunt. Leef je eens in in dit ideaal: een wereld zonder regels. Zie je ’t al voor je? In het verkeer, op school? Geweldig, heerlijk vrij! Nergens om hoeven denken!


Maar, als je nu eens verder kijkt  dan je neus lang is? Wat is het gevolg?

-Ik heb haast, ik knal wel door rood (.. en de rest dan…?)

-Ik zet de muziek op z’n allerhardst in de woonkamer, daar is het geluid het best (…en de rest dan…?)

-Ik heb de pest aan die leraar, ik ga lekker de boel verzieken (…en de rest dan…?)

U bent geroepen om vrij te zijn…


Je bent geroepen om vrij te zijn.




Lees eens verder: Misbruik die vrijheid niet om uw  eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde. Je kunt dus kiezen of je je je aan de regels van God wilt houden. Bedenk wel, net zoals de regels van alledag,  wat de gevolgen ervan zijn.

Als je je aan Gods regels wilt houden kies je ervoor elkaar lief te hebben, doe je dat niet, dan kies je voor jezelf en niet voor de ander. Zo op het eerste gezicht klinkt dat, net zoals bv. in het verkeer, ongelooflijk VRIJ: lekker alles voor jezelf, met niemand rekening houden…, maar op den duur zal het een erg eenzaam leventje zonder vrienden, zonder liefde worden… (vers 15) Je slaat de deur naar de ander dicht; je bent opgesloten in je eigen ik.

Laat je daarom leiden door Gods Geest, want Hij laat je zien hoe je je ego aan de kant kunt zetten en hoe je er voor een ander kan zijn (vers 16, 17). Wij zijn allemaal egoïsten tot in onze botten, en dat kan alleen Gods Geest eruit hameren. Dan ontdekken we dat het leven met anderen echt leven is, in plaats van in je eentje de halve wereld bezitten. Er zijn meer mensen op de wereld. Gelukkig maar! Je zult zien dat  Gods Geest de deuren naar anderen juist openzet. Zo wordt je bewegingsvrijheid dus veel groter!


God maakt je vrij

Lees eens Gal. 5: 18: maar wanneer u door de Geest geleid wordt bent u niet onderworpen aan de wet.


God heeft de wet aan zijn volk gegeven. Hiermee bezegelde hij het verbond tussen Hem en Israël als zijn volk. Door de regels van God wisten ze hoe ze een goed volk van God konden zijn. Maar de hele wet is vervuld in één uitspraak (Gal. 5: 14) heb uw naaste lief als uzelf.

In Galaten 5: 6 (vlak voor ons bijbelgedeelte dus) schrijft Paulus over christenen die wel of niet besneden zijn:  in Christus Jezus is het volkomen onbelangrijk of men wel of niet besneden is. Belangrijk is dat men gelooft en de liefde kent, die het geloof zijn kracht verleent. Het belangrijkste is dus niet de regeltjes keurig houden, maar God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf.


Regels zonder je hart en zonder liefde naleven, kan nooit lang standhouden. Als je niet wilt luisteren naar Gods Woord (je niet laat leiden door Gods Geest), dan zal je altijd Gods regels als een molensteen om je nek voelen hangen. Maar als je ziet dat je met Gods wet de vrijheid verdient om elkaar te ontmoeten, dan is het geen molensteen, maar een onmisbaar onderdeel van leven. Daarom zegt Paulus: laat je leiden door Gods Geest, dan ben je niet onderworpen aan de wet.

Gods genade geeft je de grootste vrijheid die er is

O natuurlijk, ook al wil je graag naar Gods Woord leven, toch gaat het vaak mis. Blijven volhouden is ontzettend moeilijk. We zagen zonet in vers 17 dat wat we zelf willen in strijd is met wat de Geest wil. Lees maar in vers 19-21 wat er allemaal van onze eigen wil kan komen.

Dus, bidden om doorzettingsvermogen en de wil om steeds weer te leren van God zijn onmisbaar. Lees in vers 22 en 23 wat er van Gods wil komt. Paulus schrijft: Geen enkele  wet heeft iets tegen de vrucht van de Geest.

We zagen ook dat geloof en liefde het allerbelangrijkste is. En vanuit deze grondhouding is er altijd door het offer van Jezus Christus plaats voor vergeving en genade. Gods genade geeft de grootste vrijheid die je maar in kunt denken: met je zondige hart toch kind van God mogen zjn en van daaruit met open deuren en open vizier in de wereld kunnen staan.

Paulus roept ons op in vers 24: Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. En deze opdracht is geen science fiction, maar kan ook door Gods genade. Sla hierbij Ezechiël 26: 26 eens open: Een nieuw hart zal Ik u geven en een nieuwe geest in uw binnenste; het hart van steen zal Ik uit uw lichaam verwijderen en Ik zal u een hart van vlees geven. Mijn Geest zal Ik in uw binnenste geven en maken, dat gij naar mijn inzettingen wandelt en naarstig mijn verordeningen onderhoudt.


Annelies Smouter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten