woensdag 19 oktober 2011

Onderweg verzekerd



Onderweg verzekerd

Door de wereld gaat een Woord, en het drijft de mensen voort,
Breekt uw tent op , ga op reis,
Naar het land dat Ik u wijs.



Tekst:
Wij lezen thuis aan tafel langzamerhand de hele Bijbel door (lectio continua)en beginnen daarna weer helemaal vooraan. Ook de “saaie” stukken, willen we daarbij niet overslaan. We hebben immers de hele Bijbel als Woord van God gekregen. Nu zitten we middenin de beschrijving van de tabernakel: Exodus hoofdstuk 25 t/m 27.

Vind jij dat een eentonig, saai stuk, hoofdstukken lang? Met veel herhaling?
We hebben thuis een leuk boekje dat heet: “Huis van God, huis van Goud. Welkom.”, moet je er maar eens bij pakken. Dan worden deze hoofdstukken een stuk duidelijker en mooier.
De Heilige Geest heeft me een mooie boodschap die door hoofdstukken heen loopt laten zien. Die boodschap wil ik graag aan jullie doorgeven. Pak het volgende Bijbelgedeelte (bv. met de jongerenbijbel) er eens bij en lees dat eens goed door. Exodus 25: 13, 14 (28; 27: 6, 7 enz.): “Gij zult draagstokken van acaciahout maken en die met goud overtrekken. Gij zult de draagstokken steken in de ringen aan de zijwanden van de ark, om daarmee de ark te dragen”. En Exodus 26: 1: “de tabernakel zult gij maken van tien tentkleden…”

Bijbelstudie
Waarom lezen we nu juist deze verzen, die telkens herhaald worden? Die weet je dan toch langzamerhand wel? Met hun herhaling geven ze juist de rode draad in onze hoofdstukken weer! Deze stijlfiguur wordt vaker door de Bijbelschrijvers gebruikt, kijk maar eens naar hoofdstuk 40 van het boek Jesaja: heel vaak komt daar het woord “de stem” voor. Het geeft structuur aan het Bijbelgedeelte en het geeft de belangrijke functie van het roepen weer: De stem kondigt de komst van Jezus aan: de verlossing van God! Telkens opnieuw. De verlossing komt er echt aan!
Hoe is dat in ons Bijbelgedeelte? Waarom moest het volk draagstokken maken voor alle dingen die bij de tabernakel hoorden? Omdat alles draagbaar moest zijn.

Waarom wilde God een tent om in te wonen, en geen vast luxe kerkgebouw? Omdat het heiligdom draagbaar moest zijn!
God wilde met zijn volk onderweg zijn. Onderweg naar het beloofde land! Ze mochten zich niet hechten aan andere dingen of zaken. God moest de belangrijkste zijn en blijven! Ze moesten weten dat ze in alles afhankelijk zijn van God! En niet zelf in eigen kracht alles wel op konden lossen. Hun eigen zekerheden bouwen. God leidde hen naar het beloofde land, naar de nieuwe toekomst. Kijk niet achterom, maar kijk vooruit, met God als je Leider. Hij beloofde hen te leiden, ook al wist het volk niet wat de toekomst brengen zou.
Dat geldt ook voor ons! Stel je vertrouwen niet op de vastigheid die je zelf nu lijkt te hebben. De vrienden die je hebt, het geld dat je in je spaarpot hebt zitten, de dingen waar je goed in bent. Je mag er van genieten, je mag het gebruiken, inzetten, natuurlijk! God heeft ons gaven gegeven, waar we van mogen genieten!
Maar bedenk heel goed:, vrienden kunnen verhuizen, afhaken; geld kan minder waard worden of opraken(kredietcrisis?!), er kan je iets kan overkomen zodat je niet meer mee kan doen met de bovenste tien van je sportclub. En dan?

God haakt nooit af!



Als jij jouw vertrouwen volledig op God stelt, en achter Hem aangaat de toekomst tegemoet, zal je zien dat Hij je altijd voorgaat. Soms een heel andere richting dan je denkt, maar wel een richting met toekomst. Een richting, waarin je meer in je geloof groeit en daarmee er meer voor de anderen kan zijn. Een richting waarin je zelf ook meer mens wordt! Een richting met perspectief!
Dit perspectief vind je niet in een wereld, waar je zelf je vaste zekerheden hebt gecreëerd! Kijk en leef vooruit! Kijk en leef met open ogen en open hart en let goed op, wat God je te bieden heeft. Dat is meer en uitdagender dat je zelf maar verzinnen kunt!
Is dat moeilijk? Ja, het is ongelooflijk moeilijk om je zekerheid volledig bij God te zoeken. Ik zelf zwoeg er zo vaak mee. Het is veel gemakkelijk om je zekerheden te zoeken bij je gezin, je baan, je studie, je vriendenkring. En toch, alles is betrekkelijk maar Gods trouw niet! Ik denk dat ik daar een leven lang voor nodig heb om dat goed te leren, te ervaren en te begrijpen. Gods volk zelf ging ook zo vaak de mist in: “Kunnen we niet terug naar de vleespotten van Egypte? Daar kregen we tenminste eten!” “Mozes, we hebben honger!” “Samuël, we willen een koning!” Enz, enz.
Toch is het de uitdaging absoluut waard! Neem je de uitdaging aan! Je zult er onvoorwaardelijke liefde, trouw en zekerheid voor terug krijgen!

Test jezelf:
• Welke zekerheden zou jij op moeten geven, als God je vroeg je boeltje te pakken en op weg te gaan achter Hem aan?
• Op welke manieren kan je de trouw van God steeds meer ontdekken en jouw vertrouwen in God laten groeien?
• Schrijf voor jezelf voorbeelden op, waarin te Gods trouw bewust gezien en meegemaakt hebt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten