woensdag 20 februari 2013

Steel niet!


Het achtste gebod: Steel niet!

Niet stelen. Heb ik van iemand anders tijd, dienstbaarheid, geld of goederen ontnomen die niet van mij zijn?

Tekst:
Exodus 20: 15. Steel niet!  



Bijbelstudie:
Dit is een erg korte tekst met een duidelijke korte boodschap. Blijf af van de spullen  van de ander. Steek de handen uit de mouwen voor de dingen die je nodig hebt en die je graag wilt hebben. Wees geen parasiet of profiteur. Daarmee benadeel je de ander, je naaste, en doe je je naaste pijn en verdriet. Je doet iemand pijn en daarmee besteel je de ander ook van geluk en van een plezier in zijn leven. Door iets te nemen wat niet van jou is, beschadig je de ander van binnen. In plaats van af te pakken en te bezeren, deel uit! Deel uit van je liefde die je geven kunt in tijd, een helpende hand, gastvrijheid, vriendelijkheid, geld of andere dingen, zoals kleren enz., enz. Je zult zien dat je daarmee jezelf en de mensen om je heen extra geluk geeft, in plaats van dat je iets kwijtraakt!

Jezus had geen plek om zijn hoofd neer te leggen om uit te rusten. Hij deelde aan één stuk door uit van de liefdegaven van de Vader. Alleen een bron die voortdurend gevoed wordt door vers water kan telkens zuiver water uitdelen. Dit kan alleen door gebed.” Bid en u zal gegeven worden”. Vraag God de Vader om wat je nodig hebt, vraag om een bron van liefde te mogen zijn voor de mensen om je heen: God zal het je met liefde geven!

Test jezelf:
  • Wat zou jij doen, als je ontdekt dat de cassière bij het scannen een pak koffie vergeten is af te rekenen?
  • Op welke manier kan je, denk je, iemand van tijd, dienstbaarheid en daarmee gastvrijheid beroven?
  • Wat vind jij: Ben je ook een dief, als je showt met jouw rijkdom tegenover een ander die veel minder te besteden heeft? Denk bijv. aan: nieuwe kleren; nieuwe smartphone; dure uitstapjes en vakanties enz.
  • Hebben jullie weleens een insluiper of inbreker in huis gehad of is er weleens een portemonnee of fiets van je gestolen? Wat doe je dan en welke gedachten komen er dan bij je op?
  • Wens je de inbreker alleen een lange gevangenisstraf, werkstraf of geldstraf ? Of heb je na verloop van tijd weleens ruimte kunnen  vinden om te bedenken hoe deze persoon tot deze daad heeft kunnen komen? Hoe het eigenlijk met deze inbreker zelf gesteld is?
  • Zou je zelf weleens een gesprek met een actief inbreker durven of willen aangaan? Waarom?
  • Een quote uit een liedje van Elly en Rikkert dat gaat over een straatjongen uit Rio de Janeiro, dat je misschien wel kent: 
Wie wil er ruilen met Miguel?
Hij hoeft geen boodschappen te halen, 
hij pikt iets mee zonder betalen 
en dan verdwijnt ie bliksemsnel... 

Wie wil er ruilen met Miguel?
Hij hoeft zijn bord niet leeg te eten, hij vindt bij wat is weggesmeten,
z'n dagelijks broodkorst wel...

Als je dit leest en je kijkt naar onderstaande Loesje: wat is dan jouw reactie?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten