vrijdag 16 november 2012

Misbruik de naam van God niet


Vloek niet!
Als ik zeg christen te zijn, leef ik er dan ook naar of ben ik een schijnheilige geweest in een bepaald deel van mijn leven?
Tekst
Exodus 20: 7 Misbruik de naam van de Heer, uw God, niet, want wie zijn Naam misbruikt, laat Hij niet vrijuit gaan.

Bijbelstudie
Het doet pijn, als je naam te pas en te onpas wordt gebruikt en genoemd. Als die wordt uitgesproken dan gaat het over jezelf. Deze naam heb je van je ouders bij je geboorte gekregen. Hij hoort helemaal vanaf het begin van je leven bij jou en je blijft hem houden t/m het einde van je leven.

  • Als je zo doet, lijk je precies op Pim, want die doet ook altijd zo…
  • Jij ook altijd, waarom doe je nou eens nooit normaal!
Bovenstaande uitspraken met een massaal misbruik van nooit en altijd zijn helaas erg gewoon. Jij, met jouw naam, krijgt een sticker opgeplakt, die er moeilijk af te weken is en die iedereen kan zien. Je naam wordt te grabbel gegooid.
Dat is toch verschrikkelijk! Jouw persoon wordt in één sticker samengevat, die iedereen in jouw omgeving kan lezen. Dat moet niet en mag niet! Iedereen moet zichzelf mogen zijn met zijn goede, minder goede, slechte en bijzondere eigenschappen! Openstaan voor correctie en positieve kritiek hoort er dan natuurlijk wel bij. Maar dan niet correctie via een sticker, maar rechtstreeks oog in oog, van hart tot hart. Dan kan je werken aan je minder goede en slechte eigenschappen. Op deze manier kan je uitgroeien tot een fantastisch medemens, elk met zijn bijzondere, waardevolle eigenschappen.

Weet je, God doet het ook ontzettend pijn, als Zijn naam te pas en te onpas wordt gebruikt! Je kunt zijn Heilige Naam toch niet zomaar als stopwoord gebruiken? Als er wat fout gaat, als je boos bent. Heeft onze God jouw fouten en jouw boosheid soms veroorzaakt. Je kunt zijn Heilige Naam toch niet zomaar gebruiken als krachtterm, om jezelf sterker te voelen en de ander de baas te willen zijn? Wil God dat de één de baas speelt over de ander?
Voor de Joden was het dan ook verboden om de naam van God uit te spreken, omdat Hij volmaakt heilig is! Wat zou jij ervan vinden, als ze jouw naam noemen, als er wat fout gaat of als mensen boos zijn? Absurd, boos, onteerd! Als ze jouw naam al bij lange na niet in een sticker kunnen samenvatten, kan dat toch al helemaal niet met Gods naam? Hij, de heilige God, de Schepper van hemel en aarde en alles wat daar op leeft. Onze Koning en Rechter.

Misbruik Gods naam dan niet! Hij laat je niet vrijuit gaan! Dan kan je niet ongestraft doen!
Maar eervol zijn Naam gebruiken mag wel, als je tot Hem spreekt in gebed. Als je van Hem leest in de Bijbel. Als je over Hem zingt in je liederen. Als je probeert te begrijpen, bv. tijdens een Bijbelstudie of in de kerk, wat zijn wil met jouw leven is. Heilig betekent apart gezet. Je bent apart gezet als kind van God. Je hoort bij de familie van God. Leef dan als kind van de heilige God. Wees daarom heilig, want God is heilig.

Test jezelf
  • Als iemand in jouw buurt de naam van God misbruikt, wat doe je dan? Interesseert het je niet, zeg je er dan wat van, of loop je dan stilletjes weg?
  • Als alles tegen zit, of als je boos bent, ga jij dan schelden, of erger schoppen, slaan of zelfs vloeken? Of heb je andere manieren om op een goede manier je hart te luchten of om jezelf af te reageren?
  • Als ik zeg dat ik een christen ben, leef ik er dan ook naar? Leef ik heilig, of ben ik soms ook schijnheilig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten