donderdag 1 november 2012

Maak geen godenbeelden

De Heer onze God is een jaloers God 
Ken ik God zo en aanbid ik Hem zoals Hij Zich openbaart in de Bijbel, of pas ik het beeld van Hem aan zoals ik Hem wil “hebben”?
Tekst:
 Het tweede gebod: Exodus 20: 4, 5, 6:
Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik, de HEER, uw God, duld geen andere goden naast mij. Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze Mij haten; maar als ze Mij liefhebben en doen wat Ik gebied, bewijs Ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht. 

Bijbelstudie: 
We zijn geschapen naar het beeld van God. Wat betekent dat? Hoe kunnen wij nu ooit naar het beeld van God in ons leven inrichten, terwijl we geen beeld van Hem mogen maken? Weet je wat het verschil is: als je een beeld van iets of iemand maakt, geef je er een vaste lijn aan. Alle eigenschappen die jij iemand toedicht vallen binnen de kaders van de stenen vorm van het beeld. Is de persoon net wat andere eigenschappen dan je had ingeschat dan heb je een verkeerd beeld van die ander. Een ander kan je dus al niet in een hokje of één beeld stoppen, laat staan onze God! Maak dus geen beeld van God: een beeld kan God nooit, maar dan ook nooit omvatten!

Maak ook geen beelden van iets wat boven in de hemel, hier beneden op de aarde of in de watteren onder de aarde is. God is een jaloers God. Hij duldt geen andere goden naast zich. Hij is de Schepper en Heerser van hemel en aarde en alles wat daarop leeft. Hem komt alle eer toe! Wat zou jij ervan vinden, als ineens iemand anders zich jouw vader of moeder zou noemen i.p.v. je echte vader of moeder: dan wordt je toch zeker ook ontzettend kwaad! Iemand kan heel goed voor je zorgen, omdat bv. je moeder dat niet meer kan om welke reden dan ook. Maar dan blijft toch je moeder je echte moeder!

Of wat zou jij ervan vinden, als je vaste vriend(in) er een andere vriend(in) op nahield: dat neem je toch zeker niet! Ze is er helemaal voor jou of helemaal niet, maar ze gaat niet van twee walletjes eten! God straft hen die er andere goden op nahouden en Hem haten tot in het derde en vierde geslacht. God, onze Heer wil er helemaal voor ons zijn, maar dan vraagt Hij van ons ook die gehele toewijding in liefde en gehoorzaamheid. Dan zal Hij ons zijn volmaakte liefde bewijzen tot in het duizendste geslacht!

Bij een afgodsbeeld maken, denk je vast al snel aan het Gouden Kalf uit Exodus 32. Het geduld, maar vooral het vertrouwen in God, van het volk was op, toen maakten ze snel zelf maar een god. Nu, dat hebben ze geweten! Lees het er maar eens op na. En nu kennen we nu nog afgodsbeelden? Ja hordes! Alleen, misschien geen gouden kalf, maar bv. wel je gevulde portemonnee die je het belangrijkst van alles vindt of je eigen status en eer in de groep, waarbij je weleens “even” Gods regels vergeet.

 Test jezelf:
• Heb je de vorige blog over het eerste gebod gelezen? Je kunt dan lezen dat we over het algemeen de drie belangrijkste afgoden omschrijven als: geld, seks en macht. Waarom denk je? Als je dat eens overdenkt: is dat alleen van deze tijd, of van alle tijden en plaatsen? Bedenk(of lees een terug)) eens wat voorbeelden uit de Bijbel.
• Heb jij afgodsbeelden? Zo ja, welke? Waarom noem je ze afgodsbeelden?
• Welke dingen vind jij vaak belangrijker dan te leven naar hoe God het wil? Waarom?
• Probeer eens te bedenken welke maatregelen jij kan nemen om je afgodsbeelden weg te doen en God weer op de eerste plaats te zetten?
• Denk eens aan het verhaal van de rijke jongeling (Mattheüs 19: 16-22), voor wie zijn geld zijn afgod was, ook al wist hij nog zoveel van de Bijbel. Wat moest hij doen om Jezus te kunnen volgen? Zou jij zo’n offer kunnen en willen brengen voor God?
• Heb jij een bepaald beeld van God? Gum de contouren van het beeld uit en laat je steeds weer verrassen door wat de Bijbel openbaart van onze God. Je zult versteld staan hoe oneindig onomvattelijk Hij is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten