maandag 3 september 2012

Wat jij wel wilt dat jou gebeurt, doet dat ook een ander!

Wat jij wel wilt dat jou gebeurt, doet dat ook een ander!

Tekst:

Genesis 1: 26 God zei: “Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.”
Mattheüs 5: 14-16: Hij nam het woord en onderrichtte hen: … “Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die bovenop een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft, voor ieder die in huis is. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.”

Bijbelstudie:

Je kunt niet alle leed van de wereld op je schouders nemen. Wat dan? Lijdzaam toezien dat langzamerhand de wereld vergaat en dat de mensen elkaar niet kunnen en willen luchten of zien? De Here Jezus ging letterlijk onder het leed van de wereld door. Nam al het lijden op zijn schouders en overwon het kwaad! Is het dan klaar? Kunnen we met onze handen in onze toezien, omdat het toch gefixt is? Allebei: nee! Niet lijdzaam én niet met onze handen in de zakken toezien! God heeft ons geschapen met als taak: rentmeesters van de aarde te zijn. Hij heeft ons de verantwoordelijkheid gegeven voor de aarde en al wat daarop leeft zorg te dragen! Een zware taak die we met zijn allen totaal aan het verprutsen zijn! Nee, God vraagt van ons niet het onmogelijke, maar vraagt wel van ons onze verantwoordelijkheid te dragen en dat daarvoor te doen, waartoe we in staat zijn.

Bedenk eerst eens:
• op welke plekken kan jij voor Gods koninkrijk beschikbaar zijn? Thuis, in je klas, op voetbal, dansen, scouting, in de buurt, in de kerk,op je werk, noem maar op. De meesten van ons hebben wel iets waar hij/zij op zit, aan meedoet of waar hij/zij bij hoort of in de buurt woont.

  • Hoe doe je dat dan: verantwoordelijkheid dragen voor Gods schepping? Is dat niet eng? Lachen ze je niet uit: val je dan niet uit de groep, omdat je dan te serieus bent? Moet je dan perse gaan preken op een sinaasappelkistje?
 Is het eng als je bij de voetbal je best doet om een goede teamspeler te zijn en de ander niet uit te jouwen, maar op te monteren, als hij een keer misschiet?
 Is het raar om je nieuwe buurjongen voor een spelletje uit te nodigen?
 Is het onmogelijk om in de klas te proberen goed mee te doen en niet de vervelende spelbederver op het schoolplein of van de straat te zijn?
 Is het zo moeilijk om een leuke activiteit met je vrienden te doen, in plaats van anderen te pesten, omdat je je verveelt of belletje te gaan trekken, zodat je mensen uit hun werk, rust en slaap houdt?
 Ben je een denker? Bespreek je ideeën over schone energie en het voedselprobleem met anderen. Zodat we er met elkaar weer goed praktisch mee aan de slag kunnen.
 Is het zoveel gevraagd om vriendelijk met een ander het gesprek te zien, in plaats van altijd maar weer conflict te zoeken;
 het is toch niet moeilijk, als je met een vriendengroepje bent, om je rommel in de prullenbak te gooien, in plaats er vlak naast, zodat iedereen die er langs komt er last van heeft, enz., enz.

Op deze simpele, praktische manieren kan je heel veel betekenen op jouw plaats in Gods koninkrijk!!

Test jezelf:

 Nu huiswerk voor u en voor jou:
• verzin voor jouw situatie ook minimaal drie dingen, waarin je je gedrag naar een anderen op een positieve manier verandert en begin er morgen mee! Je zult zien dat de aren uit zaadjes van Gods Koninkrijk weer stuk voller en dikker worden! Het is toch zeker een eer om een goede mederwerker te mogen zijn in het Koninkrijk met de Here God en onze Here Jezus als Koning! Het Koninkrijk waar de Liefde ver bovenaan op nummer 1 staat. Het is het toch zeker waard dat we met elkaar in vrede leven kunnen op een wereld die leefbaar en prachtig is, in plaats van op een aardbol die vervuilt en vol ruzie is? Kom op het is nog niet te laat, begin nu!!

• Wil je graag ideeën delen, waarmee we met elkaar goede werknemers van Gods Rijk en goede rentmeesters kunnen zijn? Reageer! Elk positief idee, elke opbouwende reactie draagt weer een steentje bij aan Gods Koninkrijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten