maandag 7 mei 2012

Intimiteit en vertrouwen


Intimiteit en vertrouwen

Tekst:

Hooglied 4: 12-15
Zusje, bruid,
 een besloten hof ben jij
een gesloten tuin,
een verzegelde bron.
Aan jou ontspruit een boomgaard vol granaatappels,
Met een overvloed aan vruchten,
Hennabloemen, nardusplanten,
Nardus en saffraan, kalmoes en kaneel,
Wierookbomen, allerlei soorten,
Mirre, aloë,
Balsems, allerfijnst.
Je bent een bron omringd door tuinen,
Een put met helder water,
Een bergbeek van de Libanon.

Bijbelstudie:

 Vandaag hoorde  ik op het 8-uur- journaal over de sociale media hoe verslavend die kan worden. Geen minuut zonder facebook of twitter. Anders val je buiten de boot of mis je berichtjes die je niet wilt of mag missen.  Ben jij echt vrienden met je facebookvrienden? Of zijn het kennissen met wie je lekker kletsen kunt of nog verder af? Heb je nog tijd over voor relaties zonder internet? Voor relaties, waar je op vertrouwen kunt? Durf je je  ouders, een leraar, opa of oma, clubleider te vertrouwen? Durf je(sommige van) hen dingen te vertellen, waar je echt mee zit? Volwassenen, bij wie je je vragen durft neer te leggen? Vrienden, op wie je bouwen kunt? Heb je vrienden voor wie je je hand in het vuur durft te steken?

 Ja, Vertrouw je God zo dat je Hem alles durft en wil vertellen en intiem met Hem durft te zijn?

 Lees eens Hooglied 4: 12 -15. Hier gaat het niet over zomaar even voor de lol bijkletsen met je facebookvrienden. Hier gaat het om een intieme relatie tussen een jongen en een meisje. Een intieme relatie, die gebouwd is op trouw en bescherming.

Je leert elkaar kennen. Je leert elkaar steeds beter kennen en vertrouwen. De relatie verandert van een afstandelijke relatie naar een intieme relatie. Van vriendschap komt verkering. Uit de verkering groeit een huwelijk. Je intimiteit groeit met er voor elkaar willen zijn en met de bescherming van de relatie. In deze verzen van Hooglied lezen we van het meisje dat een besloten hof is, een verzegelde bron. Een gesloten tuin is nodig om de relatie optimaal tot bloei te laten komen.

Is de tijd er rijp voor? Hier ben ik in mijn hof, zusje, bruid van mij. Deze relatie is er voor jullie twee en niet voor anderen. Beslotenheid en bescherming zijn een onmisbare voorwaarde voor een goede relatie. De hof: een rustig park temidden van drukke stad. Om de drukte van de stad en de sociale media buiten de tuin te kunnen houden.  Geen stadsberm of sportveld waar iedereen overheen walst. Op een stadsberm of sportveld vind je de geuren en kleuren van jullie relatie samen niet. Maar er zit wel een hek in de tuin (vers 15). Een park met een open hek, waar je rust kan vinden temidden van het drukke stadsleven.

Je bent een bron omringd door tuinen, een put met helder water, een bergbeek van de Libanon. Het meisje uit Hooglied laat met haar beslotenheid haar trouw en liefde zien aan de mensen om haar heen .  

De bloei en de pracht van jullie relatie zijn bedoeld om naar buiten toe vrucht te dragen, zichtbaar te zijn.  In jullie relatie samen kan je met jullie rust en liefde tot weldaad van de mensen om jullie heen zijn. Intimiteit is de basis voor openheid. Zowel naar elkaar, als naar God.

 Zonder vertrouwen op, zonder intimiteit met God kan er geen goede relatie zijn. God wil een exclusieve relatie, Alleen dan is er ruimte voor geborgenheid en intimiteit. Geef jij God ook die aandacht? Tijd, exclusiviteit en trouw? Alleen dan kan je verwachten zelf tot bloei te komen. Alleen dan leer je zijn stem echt te verstaan. Dit vertrouwen en deze intimiteit zijn voorwaarde om open te kunnen zijn naar jezelf, elkaar en naar anderen. Om aan anderen te laten zien hoe onmisbaar en waardevol een intieme relatie met God is.

 Test jezelf:

  • Wat vind jij van deze stelling “Echte relaties staan op de rode lijst”?
  • Log eens niet in op facebook en twitter en bedenk welke kennis of vriend je eens kan opzoeken voor een goed gesprek, een flinke fietstocht enz.
  • Geef jij God de aandacht, trouw en tijd die Hem toekomt?
  • Op welke manieren kan jij je relatie met God uitdiepen?

Deze Bijbelstudie heb ik kunnen schrijven met heel veel dank aan mijn echtgenoot Karel Smouter. Hij heeft een bijzonder inspirerende preek hierover geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten