donderdag 2 december 2010

een toren van ivoor


Een toren van ivoor


Tekst:
Hooglied 4: 1-7 Je ogen zijn duiven… Je haar golft als een kudde geiten… je tanden zijn als witte schapen… Als het rood van een granaatappel, fonkelt je lach… je hals is als de toren van David…Je borsten zijn als kalfjes.. Vriendin aan jou is alles mooi, niets ontsiert je schoonheid.

Studie:
Ken je dat gevoel: van die vlinders in je buik? Wauw! Te gek is die meid! Wat een ongelooflijk knappe jongen! Met die wil ik wel uit! EN lief! Echt, alles tegelijk!
Maar hoe vraag je hem of haar uit? Stel nou dat hij ‘nee’ zegt? Stel nou dat ze al een ander heeft…? Straks kies ik niet de goede woorden; of ga ik stotteren: vind hij me stom. Lacht ze me uit.

Verliefd zijn is te gek én ongelooflijk ingewikkeld! Als je het fout aanpakt, als je de verkeerde woorden kiest… dan ligt alles aan scherven!
De schrijver van Hooglied gebruikt dan ook beeldtaal, om de verliefdheid tussen een jongen en een meisje te vertellen. Gewone woorden schieten te kort bij zo iets onvoorstelbaar intiems, moois en kwetsbaars!

Hij kiest prachtige beeldtaal voor zijn meisje, die van het platteland komt: ogen als duiven; je haar golft als een kudde geiten; je lach fonkelt als het rood van een granaatappel; je hals is als de toren van David; je borsten zijn als kalfjes.
Nee, ik weet zeker dat jij die beeldtaal niet kiest! Voor onze oren klinkt het eerder belachelijk, dan intiem of mooi. Maar wij zijn een ander met een eigen taal; levend in een andere tijd en een andere omgeving. Ieder heeft en kiest zijn eigen woorden om zijn liefde voor de ander uit te drukken.

Gelukkig maar, dat je de woorden niet uit een boekje hoeft te leren. Je laat in je woorden jezelf horen en je vertelt hoeveel je vriend of vriendin voor jou alleen betekent! In beeldtaal kan je vaak veel meer vertellen van jezelf en je gevoelens dan realtistische taal ooit zou kunnen. Het is niet voor niks dat je veel meer persoonlijke liefdesgedichten en liefdesliederen tegenkomt, dan persoonlijke liefdesverhalen.
In de Bijbel bezingt de Psalmdichter in mooie liederen de meest uiteenlopende gevoelens naar God toe: verdriet, boosheid, vreugde enz. Hooglied bezingt in prachtige woorden de prille liefde tussen een jongen en een meisje.
Wat ongelooflijk eigentijds kan een Bijbelboek zijn in zijn eigen taal! Lees het Hooglied maar eens en schrijf daarna een prachtig liefdeslied aan jouw vriend of vriendin. Je zult zien dat je veel inspiratie opdoet, ook al zal je haar haar zeer waarschijnlijk niet met een kudde geiten vergelijken… Geweldig toch dat in Gods Woord zo’n boek staat?!

Test jezelf:
1. Jongens: probeer eens de beeldtaal uit Hooglied 4 te vertalen naar de beeldtaal van nu.
2. Meiden: doen jullie dat eens met de beeldtaal uit Hooglied 5: 10-16
3. Schrijf een gedicht of lied, waarin je je eigen gevoelens van liefde in beeldtaal beschrijft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten