donderdag 7 juni 2018

Leider in opleiding


 


 ‘(…)Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij.’

 Jozua 1: 9
Opdracht voor Jozua
Jozua krijgt een grote opdracht mee van God. Hij zal als generaal van Gods volk, het volk binnenleiden in het beloofde land en in Gods naam het land Kanaän veroveren. Waarom heeft God juist Jozua uitgekozen? Jozua heeft voorafgaand een lange, gedegen opleiding achter de rug met veel levenservaring te midden van Gods volk in de woestijn. Hij heeft veel geleerd en ervaren van wat in de woestijn is voorgevallen. De andere Israëlieten weten dat niet meer. Alle weerbare mannen zijn gestorven in de woestijn, vanwege de zonden van het volk. Jozua, één van de twaalf verspieders, was, tijdens Mozes’ leiderschap zijn leerling, assistent, rechterhand en generaal. Mozes kreeg als opdracht van God om het volk uit het land van de slavernij te leiden, Jozua moet nu het geredde volk het beloofde land van de redding binnenleiden. De belangrijkste bagage die hij van God meekrijgt is: ‘Leg het wetboek geen moment terzijde (…).‘Wees vastberaden en standvastig, (…), want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij.’ Een belangrijke boodschap voor Jozua en voor ons. God houdt je vast, hoe het ook met je is, welke taak je ook hebt in het leven, maar Hij vraagt wel van ons om Hem te eren en de waarheid en wijsheid bij Hem te zoeken. Hij is ons fundament, vertrouw op Hem! God vraagt van je om je actief in te zetten voor zijn Koninkrijk, dan zal Hij je de kracht en de wijsheid geven die je nodig hebt!

‘Ze luisterden naar Jozua, de zoon van Nun, omdat hij vervuld was met de geest van wijsheid sinds Mozes hem de handen had opgelegd. Daarmee deden de Israëlieten wat de HEER tegen Mozes had gezegd.’(Deuteronomium 34:9)

Om over na te denken:

  • Lees bij deze tekst Jozua 1:1-18
  • De naam Jozua betekent: De Heer is redder
  • Jozua was van jongs af aan tijdens Mozes’ leiderschap zijn trouwe rechterhand geweest. Nu moet hij Mozes echt opvolgen en met Gods volk het land Kanaän binnentrekken. Laten wij in onze kerkelijke gemeente ook jongeren met ouderen meelopen als een stagiaire, zodat zij later hen, goed onderlegd, kunnen opvolgen in het kerkenwerk? Zo ja, hoe?
*Voor Leidraad geschreven
 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten