dinsdag 6 december 2016

Het is altijd vandaag...

Het is altijd vandaag...

God keert zich tegen de hoogmoedigen, maar de nederigen zal Hij genade geven.

Jacobus 4: 13-17
En nu dan u die zegt: “Wij zullen vandaag of morgen naar die en die stad reizen, en daar een jaar doorbrengen en handeldrijven en winst maken, u, die niet weet wat er morgen gebeuren zal, want hoe is uw leven? Het is immers een damp, die voor een korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt. In plaats daarvan zou u moeten zeggen: “Als de Heere wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen. Maar nu roemt u in hoogmoed. Al zulk soort roem is slecht. Wie dan weet goed te doen, en het niet doet, voor hem is het zonde.

Ken jij dat prachtige kinderboekenweekgeschenk “Swing” van Paul Biegel? Over Joshua en zijn verstandige en praktische vriendinnetje Teri. Joshua krijgt een wondertrompet van een missionaris. Joshua de dromer voor wie het “altijd vandaag” is, totdat hij en Teri uiteindelijk naar het land van de witten gaan, waar het land van “morgen” is en waar de “tover” uit zijn trompet verdwijnt.

Het is altijd vandaag
In deze lijfspreuk van Joshua ervaar ik een bijzondere diepte. Joshua leeft met zijn hart. Hij musiceert met zijn hart en maakt prachtige muziek op alles wat hij met Teri meemaakt. Hij vertrouwt zich volledig toe aan alles wat hem toevalt. Wanneer hij uiteindelijk bedwelmd wordt onder de zelfregie van de blanken gaat het grondig mis en is zijn trompet en kil instrument geworden waar hij zijn hart niet meer in leggen kan.
Daar kunnen wij als westerlingen heel veel van leren. Waarom willen wij altijd zelf alles regelen, de baas zijn in ons leven? Waarom willen wij alles zelf in handen houden? Waarom willen wij niet toegeven dat wij niet degenen kunnen zijn waar op de wereld kan bouwen?

…In plaats daarvan moet u zeggen: “Als de Heere wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen.”
Laat je leven leiden door de grote Regisseur. Op Hem kan je je leven volledig bouwen! Toch zeker niet op je eigen organisatie - en plantalent? God heeft jou het wonder van het leven gegeven; Hij is de Schepper van hemel en aarde en alles wat daarop leeft. Hij heeft een plan met jou. Vaak niet over gemakkelijke wegen, maar wegen met diepe gaten en steile hellingen. Maar Hij gaat met jou mee. Hij reikt je zijn hand, als je toegeeft dat jij niet de regisseur van je leven kunt zijn, maar God de Vader.

Maar nu roemt u in hoogmoed. Al zulk soort roem is slecht. Wie dan weet goed te doen, en het niet doet, voor hem is het zonde.
Beroem je niet hoe goed jij je leven op de rails hebt gezet. Hoeveel geld jij binnenhaalt en in een hoe groot huis jij woont: helemaal zelf voor elkaar gebokst! Nee, zulk soort roem is slecht! Weet goed te doen, op de grote en kleine momenten die voor je open worden gelegd. Doe je dat niet dan heb je die gelegenheid laten schieten en dat is voor God zonde. Wat in onze ogen klein kan lijken, kan juist in Gods ogen zeer groot zijn! Waarom heb je je buurjongen even niet met zijn huiswerk geholpen, toen hij het je vroeg? Maar je zei dat je geen tijd had, omdat je nodig met vrienden op pad moest voor een nieuw mobieltje! Waarom kan er nooit eens iemand spontaan bij je mee-eten, omdat je zo nodig de hele week voor je werk op pad moet en dus zeer zelden thuis bent. Ben je eigenlijk niet alleen gastvrij op geijkte momenten die voor jouw geschikt zijn voor mensen die jij uitgenodigd hebt? Is dat gastvrijheid of is dat egoïsme? Pak de handvatten in je leven aan die God jou geeft en gebruik ze ter ere van Hem, zijn Koninkrijk en je medemens.

En het zal gebeuren, wanneer u nauwgezet luistert naar mijn geboden die Ik u heden gebied, door de Heere, uw God, lief te hebben en Hem te dienen met heel uw hart en met heel uw ziel, dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen, zodat u uw koren, uw nieuwe wijn en uw olie kunt inzamelen. Ook zal ik gewas op uw veld geven voor uw dieren; en u zult eten en verzadigd worden. (Deuteronomium 11: 13-15)
Israël had een land gekregen waarin ze altijd weer voelden dat ze voor de oogst, en daarmee voor het leven, afhankelijk waren van God. Bij Loofhuttenfeest baden ze voor de vroege regen in oktober/november, zodat de gewassen konden aanslaan in de grond. In maart/april gingen ze in gebed tot hun God voor de late regen, die de jonge gewassen nodig hadden om over een paar maand volop vrucht te kunnen dragen. Intensief contact met God is nodig voor je leven! Je kunt het niet zelf!
In onze Westerse versystematiseerde levens is het heel moeilijk om te blijven zoeken naar de hand van God. Maar zoek en vindt en klop en de deur zal worden opgedaan! God wil weer gevonden worden! Hij wil jouw vertrouweling weer zijn. Jij hoeft het niet allemaal zelf te doen. Je hoeft je leven niet zonder God op te bouwen. Als je diep in de put zit op je levenspad, hoef je je er niet zelf uit te trekken. God is er ook nog! Hij is jouw Schepper, Vader, Redder en de Regisseur van jouw leven. Leg je leven in Zijn hand. Dan ben je pas van een veilige plek verzekerd!

Gespreksvragen
  • ·         Kan jij momenten benoemen, waarop je Gods aanwezigheid, Gods leiding of zelf juist Gods ingrijpen hebt ervaren? Deel deze ervaringen met anderen. Je zult er velen mee mogen bemoedigen.
  • ·         Kan jij situaties benoemen waarvan je eerst volstrekt niet begreep, waarom je er in was beland, maar waarvan je later wel begrepen hebt waarom je die weg hebt moeten gaan?
  • ·         Heb jij dingen en gebeurtenissen meegemaakt die je veel verdriet hebben gedaan of waarvan je intense boosheid hebt ervaren en waarvan je nog steeds niet begrijpt waarom juist die vreselijk dingen moesten gebeuren? Vertel dit alles aan God de Vader en deel ook dit met elkaar. God wil helemaal je Vader zijn ook als je boos bent of intens verdrietig.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten