woensdag 10 juni 2015

God works in mysterious ways



God works in mysterious ways

Bijbeltekst: Romeinen 11: 33-36
Hoe onuitputtelijk zijn Gods rijkdom, wijsheid en kennis, hoe ondoorgrondelijk zijn oordelen en hoe onbegrijpelijk zijn wegen. Wie kent de gedachten van de Heer, wie was ooit zijn raadsman? Wie heeft Hem iets gegeven dat door Hem moest worden terugbetaald? Alles is uit Hem ontstaan, alles is door Hem geschapen, alles heeft in hem zijn doel. Hem komt de eer toe in eeuwigheid. Amen

Bijbelstudie: Genesis 15: 1-6 en Genesis 22: 9-18


Ken je het schilderij: “Twee ijsberen in de sneeuw”? Het is een wit vlak en meer niet. Je herkent er geen ijsbeer in. Maar zeg niet dat ze er niet zijn.
Als ik met mensen spreek over God en geloven dan valt het mij op dat mensen dikwijls zeggen: "Ja, ik geloof wel dat er iets is. Maar of dat God is?" Laatst sprak ik een jongere en die zei: "Ik wil best wel in God geloven, maar je kunt het niet bewijzen." "Nee", zei ik. "Dat kan ook niet. Maar daarom zou je de uitdrukking 'geloven in' misschien af en toe moeten veranderen in het 'vertrouwen op'. Vertrouwen op God. Vertrouwen op God die ons ooit heel nabij is gekomen in Jezus. En niet alleen nabij is gekomen, maar ons ook nabij is gebleven." "Ja, dat vind ik moeilijk te geloven", was het antwoord. Ja, dat is in onze tijd ook misschien wel moeilijk te geloven. (deze inleiding komt uit Preek van de Week van de abdij “Koningshoeven”).
Denk hierbij eens aan bekende Bijbelverhalen, waarbij ook God op een de Bijbelfiguur ondoorgrondelijke manier zijn werk doet. God lijkt dan zo ontzettend afwezig. Denk aan bijvoorbeeld Abraham: Hij moet een oneindige reis maken door de woestijn en als Hij uiteindelijk zijn beloofde zoon ontvangt, moet hij hem naar de offerplaats brengen! Heel soms in zijn lange leven mag Abraham de stem van God horen, maar toch heeft Abraham wel de grondlegger van Gods volk mogen zijn als een grote schakel in de komst van Gods Koninkrijk. Nu wij terug mogen kijken door de Bijbel heen, mogen we zien dat God wel degelijk Abraham nabij was en Zijn beloften heeft waargemaakt. Ook Abraham heeft door zijn leven heen leren ontdekken dat God er voor hem was als een trouwe bondgenoot. Maar dat heeft hij alleen kunnen ontdekken, omdat Abraham door alles heen ook God trouw wilde blijven. Bedenk zelf maar eens nog meer zulke voorbeelden uti de Bijbel. Er zijn vele.
God geeft ook ons een eigen plek op aarde. Op deze plek geeft God ons een eigen stukje verantwoordelijkheid in Zijn wereld. Met deze stukje verantwoordelijkheid mogen wij als een arbeider in zijn wijngaard meebouwen aan zijn Koninkrijk, op welke manier, klein of groot, dan ook. God geeft ons hiervoor gereedschappen (gebed, Zijn Woord, zingen. de kerkelijke gemeente, talenten, kennis, welvaart enz.) die wij in ons leven moeten gebruiken. Bij de Schepping schiep God, geen kind die je aan de hand moet houden, die je alles voor moet doen, maar de mens met eigen verantwoordelijkheid, naar zijn beeld. Iemand met wie je op een volwassenen manier kan spreken en om kan gaan: “Laten wij mensen maken die Ons evenbeeld zijn, die op Ons lijken”. Ik geef je een kort voorbeeld uit mijn eigen leven om te laten zien dat zo'n eigen plek, met iegen verantwoording, op Gods wereld niet zo majestueus hoef t zijn, zoals bij Abraham. Mijn zoon zit op de basisschool en in zijn groep draait op zijn eigen manier ook een jongen met het syndroom van Down mee. Het is prachtig om te zien dat door de aanwezigheid van deze jongen, de klasgenoten veel meer naar elkaar om leren zien, dan ik in vele andere klassen heb kunnen ontdekken. Wat een mooie, bijzondere plek heeft deze jongen van God toch in zijn wereld hiermee gekregen! En wat mag hij hiermee veel van Gods liefde uitdragen!
Wanneer we ons vertrouwen stellen op God, en Zijn gereedschappen willen gebruiken, leren we Hem steeds beter kennen. En ook door middel van veel levenservaringen, gebeurtenissen waar je vaak absoluut nooit om zou hebben gevraagd, leert God ons deze gereedschappen steeds beter gebruiken. Het is moeilijk, soms voor je gevoel bijna onmogelijk om het vertrouwen in God vast te houden, door vele gebeurtenissen en ervaringen in je leven, waarbij de Gods leiding op dat moment gewoon niet kunt zien of ontdekken. Maar aan het eind van je levensreis is het Koninkrijk van God toch weer een stukje dichterbij gekomen. En daar mag jij, evenals Abraham, aan meehelpen! Als je weer met lege handen, wanhopig niet weet hoe het verder moet, denk en lees dan terug in de Bijbel. Lees over Abraham, of over Elia die zich wanhopig terugtrok in de woestijn, omdat hij eht echt niet meer zag zitten. Of Jozef, die de ene ellenide gebeurtenis na de andere mee moest maken. Maar schrijf ook op, als je een moment van God ontvangt, waarin je echt Zijn hand en zijn leiding mag zien. Een moment waarop je bewust de kracht van Gods Heilige Geest hebt ervaren. Dan kan je ook terugkijken, en gebruiken als een waterbron om je dorst te lessen, in je eigen leven, op momenten dat het droog en dor is.
Test jezelf...
  • Als jij eens rustig terugkijkt in je leven, kan je dan al gebeurtenissen, ervaringen beschrijven, waarin je de hand van God kan ontdekken?
  • Op welke manieren of bij welke gebeurtenissen heb jij de hand van God herkend in je leven?
  • Heb jij momenten gehad waarop je de kracht van de Heilige Geest bewust hebt ervaren?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten