donderdag 20 december 2012

Heb eerbied voor je vader en je moeder


Heb eerbied voor je vader en je moeder

Vader en moeder. Heb ik echt mijn best gedaan om leden van mijn familie, in het bijzonder mijn ouders, alle liefde, zorg en respect te geven die ik kan geven?

Tekst:
Exodus 20: 12: Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de Heer, uw God, u geven zal.

Mattheüs 22: 16-22 Meester, wij weten dat U oprecht bent en in alle oprechtheid onderricht geeft over de weg van God. We weten dat U zich aan niemand iets gelegen laat liggen, u kijkt immers niemand naar de ogen. Zeg ons daarom wat u vindt: Is het toegestaan de keizer belasting te betalen of niet?” Maar Jezus had hun boze opzet door en zei: “Waarom stelt u me op de proef, huichelaars? Laat me een belastingmunt zien. “ Ze reikten hem een denarie aan. Hij vroeg hun: “Van wie is dit een afbeelding en van wie is het opschrift?” Ze antwoordden: “Van de keizer.” Daarop zei Hij tegen hen: “Geef dan wat voor de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat aan God toebehoort.” Ze waren zeer verbaasd toen ze dit hoorden. Ze lieten Hem staan en gingen weg.

Bijbelstudie:
Een paar dagen geleden kwam mijn zoon woest onder schooltijd ons huis binnenstormen met de reden:”Ik ga niet meer naar school! We hadden gewoon een taalles en dan geeft ze halverwege ineens rekenopgaven op!” Ik heb hem weer teruggestuurd en gezegd dat hij gewoon moest doen wat de juffrouw als les opgaf. Daarbij heb ik hem bovenstaande tekst meegegeven. Wat voor merkwaardige gedachten de juffrouw voor haar lessen ook kan hebben en je bent het met haar echt helemaal niet eens, probeer haar gezag dan toch te respecteren. Zolang het gewoon schoollessen zijn die misschien raar in elkaar gedraaid zijn in jouw ogen, maar waarmee inhoudelijk niet iets mis is, denk dan aan Jezus die tegen de Farizeeën zei: “Geef dan wat voor de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat aan God toebehoort.” Was Jezus het met de keizer eens? Nee, absoluut niet! De keizer wilde zelf als God aanbeden worden! Maar toch riep hij op om gewoon belasting te betalen, zodat het land bestuurd kon worden, omdat in die tijd nu eenmaal Rome de macht in handen had.  Gods wil staat daar echter wel boven, dus God blijft en is de enige God voor Wie je knielen mag!

Vaak een ontzettend moeilijke opdracht: heb eerbied voor je gezaghebbers. De politie heeft een gezagspositie nodig om hun werk te kunnen doen; legercommandanten kunnen zonder gezag geen leger runnen; ministers voor de inwoners van het land; scheidsrechters voor de voetballers!!; dokters voor hun verplegend personeel en de patiënten; aannemers voor hun werknemers enz., enz. Zonder gezaghebbers zijn er geen regels, waar je aan moet houden. En zonder regels kan er geen samenleving zijn. Elke gezaghebber, hoe klein soms ook, moet de gelegenheid en het vertrouwen krijgen om zijn gezag uit te kunnen voeren. Daarmee kan de gezaghebber laten zien dat hij het vertrouwen en zijn positie waard is. Maar wanneer hij handelt tegen de wil van God in, zal hem dat ook gezegd moeten worden.
Dat geldt ook voor je vader en moeder. Zij hebben van God gezag over je gekregen  en daarmee tegelijkertijd ook de verantwoordelijkheid om jou op te voeden tot een zelfstandig, volwassen mens en tot een trouw burger van Gods Koninkrijk.

Nee, we zijn allemaal mensen en mensen maken fouten. Zo’n verantwoordelijkheid is zwaar om te dragen en moeilijk om tot een goede einde te brengen. Toch is dat wel de taak van je ouders. Maar deze taak kunnen ze alleen aangaan, als jij hen ook het respect en de eerbied geeft die je vader en moeder verdienen. Dit betekent gehoorzaam zijn aan wat ze van je vragen, maar dit betekent ook kritisch, open en alert zijn, als je merkt dat ze met hun gedrag tegen de wil van God ingaan. Want God is Eén, de Enige. Hij staat bovenaan! Hier zie je ook dat je ouders hun opvoedkundige taak alleen kunnen dragen, als ze God bovenaan stellen en naar Hem willen luisteren! En dan nog laten ze nog steeds allemaal steken vallen.

Nobody is perfect! But Jesus is our Saviour, He makes us perfectly!

Het vijfde gebod is het enige gebod met een zegen erbij: Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de Heer, uw God, u geven zal. Heb je respect en eerbied voor je ouders, dan zal God je nederigheid en liefde hierin groot terugbetalen! Je hebt hiermee geleerd om eerbiedig te luisteren naar wat God van ons vraagt.  Je wordt zo een mens die zijn eer waard is, omdat je hebt geleerd eerbied op te kunnen brengen voor de oudere en wijzere mens die boven je is gesteld. Je wordt een mens die kan luisteren naar de ander en kan corrigeren, als de ander de fout ingaat. Als je goed kan luisteren naar de ander, zal de ander ook eerder naar jou luisteren, wanneer jij waardevolle dingen te zeggen hebt.
En als je ouders ziek, gebrekkig of oud geworden zijn? Zij hebben een leven lang zorg voor jou gedragen, geef hen dan ook de extra zorg die ze nodig hebben. Laat ze jouw liefde voelen die zij aan jou hebben gegeven met nog een schepje erbovenop.

Test jezelf:

  • Vader en moeder. Heb ik echt mijn best gedaan om leden van mijn familie, in het bijzonder mijn ouders, alle liefde, zorg en respect te geven die ik kan geven?
  • Je hebt vast wel kritiek op je ouders. Misschien wel heel veel. Misschien vind je wel dat ze er helemaal niets van bakken. Probeer toch één of meer dingen, hoe weinig je ook kan vinden, op te schrijven die je positief aan je vader en/of moeder vindt. Breng dit in dankgebed bij God, de Vader.
  • Heb jij een vader en moeder die geloven dat Jezus onze Redder en Verlosser van het kwaad is? Zo ja, waaraan kan je dat merken? Zo nee, denk je dat je wat hebt gemist? Wat?
  • Nu je de positieve dingen over je ouders hebt opgeschreven, mag je ook de dingen opschrijven die je erg negatief hebt ervaren van je ouders. Bid voor hen en leg deze negatieve ervaringen ook voor God neer.
  • Vind jij het moeilijk om liefde, zorg en respect een je vader en of moeder te geven? Waarom wel/niet?
  • Geef jij respect en eerbied aan andere gezaghebbers in je leven? Vind je dat moeilijk en ga je daarbij weleens de mist in? Op welke punten kan je hierin nog bijleren?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten