donderdag 16 februari 2012

Eigen haard is goud waard?


Eigen haard is goud waard?

Lees voor jezelf maar eens Jozua 1: 1-9 door.

Eigen plek onder de zon

Een eigen plekje, eigen bed en eigen kamer. Een thuis waar je je veilig voelt. Dat is ongelooflijk belangrijk. Een plek waar je niet altijd opgejaagd van alles moet doen, maar ook eens lekker op de bank mag hangen. Een plek waar je gewoon lekker jezelf mag zijn en je niet beter voor hoeft te doen dan je bent.

Eigen haard: Gods grote belofte aan een 99-jarige

Zo’n thuis had de Here God aan Abraham beloofd (Genesis 17: 1-8) voor zijn nakomelingen. De nakomelingen van Abraham worden in de loop der geschiedenis een echt volk: Israël: het volk van God. In Exodus 12 lezen we dat Mozes dit volk mag leiden uit Egypte naar het thuis dat God had beloofd: Kanaän.
Ze gaan op weg, maar blijven niet trouw aan God. Ze “hebben Mij nu al tien keer op de proef ge steld door Mij niet te gehoorzamen” (Numeri 14: 20-23). Denk aan het gouden kalf (Exodus 32) en Mozes en Aäron die wel even zelf water uit de rots zouden laten stromen (Numeri 20: 12). Daarom moet het volk 40 jaar in de woestijn rondzwerven, en mogen alleen hun kinderen die zich niet schuldig hebben kunnen maken aan deze ontrouw het beloofde land binnen gaan (Jozua 5: 6).

Gelouterd goud?!

Jozua, mocht als opvolger van Mozes Gods volk het land Kanaän binnen leiden. De volkeren in het land Kanaän waren ondertussen te goddeloos gaan leven om in de ogen van de Heer te kunnen blijven bestaan. Nu was voor het volk Israël de tijd rijp om het beloofde land binnen te trekken en het door Gods hand te veroveren en te zuiveren van de goddeloosheid. Dit betekende dat Israël alle Kanaänitische volkeren volledig moest uitroeien (Jozua 9: 24), maar zij hield zich niet volledig aan deze belofte (Jozua 9: 15; Jozua 11: 22). Zo kon de goddeloosheid opnieuw wortel schieten en haar tentakels uitslaan. Het volk liet zich meeslepen door de goddeloosheid van de overgebleven volkeren. Gods volk was nog maar net thuisgekomen of de ongehoorzaamheid stak de kop al op en groeide uit.
Het refrein in het boek Richteren is dan ook: “De Israëlieten deden wat slecht is in de ogen van de Heer” (bv. Richteren 3: 7)

Maak mij rein voor U, als gelouterd goud en zuiver zilver!

De komst van de Here Jezus, de Zoon van God Zelf, was absolute noodzaak om het volk van God te zuiveren en te redden van de ondergang. Hij liet zich kruisigen om met Zijn onvoorwaardelijke trouw onze voortdurende ontrouw op zich te nemen. Met zijn opstanding uit de dood heeft Hij de ondergang van Gods volk overwonnen. En daarmee heeft Hij ook de deur van het evangelie opengezet naar de volkeren buiten Israël. En door Zijn redding mogen wij bij Gods volk horen. Wij mogen bij Hem thuiskomen!

Vinden wij eigen haard goud waard?

En nu, laten wij zien dat wij onze eigen haard goud waard vinden? Mogen wij ons een zuiver volk van God noemen?
Kijk eens een keer in de krant of naar het journaal! We kunnen in ons kikkerlandje veel, heel veel aanwijzen dat God alleen maar afwijzen kan: verafgoding van geld en wevaart; sexueel misbruik van allerlei aard; kinderboekenweek gewijd aan magie, tovenarij en wicca; geen Nederlandse film zonder vloeken; en wat de gastvrijheid betreft: Lonsdale-sweaters duiken regelmatig op, enz., enz. Is Nederland dan net zo verrot als het land Kanaän dat de Heiige Geest nodig moet ingrijpen het te zuiveren voor Gods aangezicht?
Oké, oké, nu noem je ons land. Maar kijk eens naar de kerk: dat is toch de plaats voor een trouw gelovig volk van God? Aha, dus de kerk is zuiver en rein voor God? Zien we overal oprecht geloof voor God? Draagt er niemand in de kerk Lonsdale sweaters, kijken we nooit naar films, waar vloeken ruimschoots aanwezig is en leven we altijd trouw en oprecht met en voor elkaar? Nee toch? We weten toch wel beter? Ook wij maken ons ruimschoots schuldig aan ongehoorzaamheid aan onze Schepper. De redding van de Here Jezus was bittere noodzaak voor ons om voor God te kunnen blijven bestaan.!

Maar Zijn redding is wel ons geluk! Hij is voor ons de deur naar Gods huis, waar wij thuis mogen zijn. Bij de eigen haard waar we volledig onszelf kunnen zijn. Voelen we ons thuis bij God de Vader en komen we regelmatig langs? Willen we laten zien dat we ons thuis bij Hem goud waard vinden? Gebruik dan je zintuigen eens volop. Luister naar onze Vader door zijn Woord te lezen en ernaar te leven! Kijk naar Hem door van zijn schepping in geuren en kleuren te genieten en zijn wonderen te ontdekken. Laat dan van je horen in je gebed en zingen. Dan zal Hij ook van zich laten horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten