maandag 8 juni 2020

God de Ontzagwekkende


‘Zing voor God, bezing zijn naam, maak ruim baan voor hem die door de vlakten rijdt, HEER is zijn naam, jubel als hij verschijnt.’

Psalm 68:5

God de Ontzagwekkende!

Psalm 68: 1-19

Wauw, bij wat een groot God mogen wij horen! God de Almachtige, Hij regeert met vaste hand over de wereld! Hij laat niet met zich sollen! Zelfs de machtige bergen van Basan, majestueus, vruchtbaar gebied, zijn jaloers dat God de Sinaï als troon verkoos. Op de hoge schaduwrijke Salmon gaat het sneeuwen, wanneer God de vijanden verstrooit. Een teken uit de hemel. Deze prachtige beeldtaal van de dichter laat wel zien dat er met Gods macht niet te spotten valt, hoeveel macht je ook uitstraalt in het aardse leven. En juist deze machtige God  is de ‘vader van wezen, beschermer van weduwen’, Hij geeft eenzamen een thuis, gevangenen vrijheid en voorspoed.’ Ongelooflijk toch?!

En juist deze God wil tegelijkertijd dichtbij de mensen wonen. Zeker bij de mensen die weten dat zijn hulp onmisbaar is. Jahweh, is zijn naam: ‘Ik ben die er zijn zal. IK ZAL ER ZIJN.’ Onder deze naam had de HEER zich bekend gemaakt aan Mozes bij de brandende braamstruik. David herinnert aan  de indrukwekkende macht van God tijdens de uittocht uit Egypte door de woestijn: God gaf de levenloze woestijn nieuw leven, liet de vijanden van zijn volk op de vlucht slaan. Hij ging elke dag weer vooruit voor zijn volk. Hij ging zelfs midden tussen het volk wonen! Zing voor Hem, jubel als Hij verschijnt! Voor Hem, de Ontzagwekkende  en Hij die zielsveel van zijn schepselen houdt! Koningen, legers,  presidenten of terroristen vallen bij Hem totaal in het niet. Vertrouw op God. Hij, de Almachtige, beschermt jou en Hij overwint alle kwaad.

Het gebied Basan was de vruchtbare vlakte tussen Syrië en Israël. Vanaf het Golangebergte storten er watervallen naar beneden die hun water brachten naar de Jordaan. Zodoende was dit gebied een zeer geliefde oorlogsbuit. De machtige bergen van Basan staat hier als pars pro toto voor alle Kanaänitische bergen: de Karmel en de Libanon.

'Steeds als de ark verder zou trekken, zei Mozes: "Sta op, HEER, uw vijanden stuiven uiteen, uw tegenstanders vluchten voor u!"’ (Numeri 10:35)

Geschreven voor Leidraad (IBB)

1.       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten