donderdag 29 december 2011

Roddelen, lekker sociaal, toch?

Roddelen, lekker sociaal, toch?

Tekstgedeelte: Jacobus 3: 5-12

Zo is ook de tong een klein orgaan, maar wat een grootspraak kan hij voortbrengen! Bedenk eens hoe een kleine vlam een enorme bosbrand veroorzaakt. Onze tong is net zo’n vlam: een wereld van onrecht, die onze lichaamsdelen in brand steekt. Want hij besmet het hele lichaam, hij steekt het rad van het leven in brand, met vuur uit de Gehenna.

De mens heeft alle mogelijke soorten dieren weten te temmen, wilde dieren, vogels, kruipende dieren, zeedieren, maar er is geen mens die de tong kan temmen, dat onberekenbare kwaad, vol dodelijk venijn. Met onze tong zegenen we onze Heer en Vader, en we vervloeken er mensen mee die God heeft geschapen als zijn evenbeeld. Uit dezelfde mond klinkt zegen en vervloeking. Dat kan toch niet goed zijn, broeders en zusters? Laat een bron soms uit eenzelfde ader zoet en bitter water opwellen? Of kan een vijgenboom olijven voortbrengen, of een wijnstok vijgen? Net zomin geeft een zilte bron zoet water.
Bijbelstudie:

EN..., ken je die feestjes? Er is een familielid of een vriendin jarig en hop! De bom barst los. Wat vind je van die? Y ook altijd! Belachelijk hè, hoe X zich gedraagt!! En die schoenen van Z, niet om ààn te zien!!

Zo gezellig bij elkaar op een feestje. Spontaan met jan en alleman aan de praat. Gezellig kletsen. Lekker hapje en drankje: erg sociaal, erg vaardig, erg sova, toch?!
Meer erg, sociaal, erg banaal, erg soba! Zal je bedoelen, toch?!

Als je als volwassene dan echt niks weet om met elkaar over te praten en je toch sociaal wilt schijnen, dan is er in ieder geval nog de betere optie om op de belasting te foeteren, omdat we immers zelf de veroorzakers ervan zijn dat er belasting geïnd moet worden…

Deze spontane “soba”-gesprekken, zijn van alle plaatsen en alle tijden. Niet voor niks dat de spreukendichter er regelmatig op in gaat in het Spreukenboek:

Spreuken 26: 22:

De woorden van een lasteraar neemt men gulzig in zich op,
ze zijn een lekkernij die de buik verzadigt.

En… ken je dit prachtige kindergedicht/lied van Annie M.G. Schmidt. Hieronder een gedeelte ervan:

Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan, heeft de kraan open laten staan…
Zeven uren…, dagen…, weken…:

Zeven weken stond die open,
Heel de stad is ondergelopen,
Denk je toch eens even,
niemand meer in leven, pfff….

Ach, zei Hendrik, ’t was maar even,
heel ’t verhaal is overdreven,
De keukenmat, een tikkie nat,
Onverwijld, opgedweild,
zo gebeurd, zo gedaan, zei Hendrik Haan,
Alle dames gingen vlug
teleurgesteld naar huis terug...

Annie slaat hier de spijker op z’n kop!
Terug naar ons Bijbelgedeelte:
Onze tong is net zo’n vlam: een wereld van onrecht, die onze lichaamsdelen in brand steekt.

Er zijn vele manieren om de tong vals te gebruiken. Roddelen, lasteren, praten achter andermans rug om. Is er één van. Waarom gebeurt dat zo vaak? En juist op gelegenheden, waar we gekomen zijn om met elkaar plezier te hebben? De één z’n dood is de ander z’n brood: gebruik maken van dat de ander er  niet is en hem of haar tot object maken van fout vermaak. En het werkt nog verslavend ook! Als je niks weet te zeggen, word je getypeerd als niet spontaan, niet sociaal en lig je eruit. Dan maar zo?

Afschuwelijk vindt onze Here God dat! ! Verlaat je niet op dit zondige gedrag! Gebruik de ander niet voor je leedvermaak of voor genotmiddel voor je eigen plezier. Ken je de uitspraak van Stampertje uit de film Bambi die hij van zijn vader aanhaalt: “Als je niets leuks weet te zeggen, zeg dan niks niemendal!”

Wees niet achterbaks, maar eerlijk en oprecht! Mocht je vinden dat de ander iets niet goed doet, kijk dan eerst naar de balk in je eigen oog en dan naar de splinter in andermans oog. Ga dan naar hem of haar toe en spreek hem/haar oog in oog aan op zijn gedrag. Hij kan zich verdedigen en jij kan je oordeel bijstellen mocht het niet of gedeeltelijk juist zijn. Door oprechtheid en eerlijkheid  naar je naaste, kan je ook eerlijk zijn naar God. Zonder oprechtheid en eerlijkheid kan er  geen zuivere relatie zijn tussen God en mensen en tussen de mensen onderling evenmin, hoogstens een wapenstilstand. God is heilig, Hij kan geen onheiligheid verkroppen! Was je handen in het bloed van onze Redder Jezus Christus, voordat je bij audiëntie gaat bij God, onze Vader.  Jezus Christus’ vergevende bloed hebben we hard nodig!
Uit dezelfde mond klinkt zegen en vervloeking. Dat kan toch niet goed zijn, broeders en zusters?

donderdag 22 december 2011

oh, sorry...

Liefde en Vergeving
Psalm 103
Tokkellied van David, de koningherder met zijn citer















(Psalm 103:2-4)
Loof de Here, mijn ziel,
en vergeet niet één van zijn weldaden;
die al uw ongerechtigheden vergeeft,
die al uw krankheden geneest,
die uw leven verlost van de groeve


Geld maakt niet gelukkig...?

Velen beweren dat de mens van oorsprong goed is. Maar kijk dan eens om je heen. In je straat, je stad, land en wereld. “Grote” mensen die beweren dat geld verdienen het enig belangrijke op de wereld is. Hiervoor moet dus alles wijken, dat het geld verdienen in de weg staat. Denk aan de natuur, denk aan het opwarmen van de aarde. Gevolgen hiervan: grote overstromingen en verschroeiende droogtes. Maar nee hoor, zolang een oerwoud de financiën in de weg staat, schone energie toepassen moeilijker en duurder is dan de resten olie te verstoken, zullen de geldwolven niet zwichten. En waarom niet? Omdat “Geld” hun god is. En de vele mensen, dieren en planten die aan dit beleid kapot gaan? De”grote” geldwolven zien het niet of willen het niet zien. Immers, hun god “Geld” moet voldoende offers hebben?! Tja, en als die god meer, grotere offers eist, zullen de geldwolven die brengen. Ja, inderdaad ten koste van anderen. Is de mens van oorsprong goed? Ik dacht het niet!

Foute boel...

Word je op school weleens gepest of voel je je buiten gesloten? Waarom moeten ze mij nou hebben? Alleen, omdat ik wat anders ben dan de rest? Omdat ik niet “gemiddeld” ben? Omdat ik slimmer, donkerder, armer, of minder cool ben dan de rest? En dan spreekt de psalm van vergeving? “Die al uw ongerechtigheden vergeeft”. Hij doet ons niet naar onze zonden, en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden.

Ja, ik doe zelf ook weleens wat fout. Ik vertel mijn ouders niet altijd de waarheid; ik geef mijn broertje of zusje weleens een sneer. Maar zoiets groots, dat niet in de haak is, zoals bij die geldwolven en die pesters, dat doe ik niet.

O, sorry...

dinsdag 6 december 2011

Be perfect! Nobody is perfect! Are you nobody?

Matth 5: 46-48: “Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft? Doen de tollenaars niet net zo?... Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.”

Be perfect! Nobody is perfect. Are you nobody?

Orde in de zaal!
Er zijn altijd wel wat standaardregels op school of thuis, waaraan je je moet houden: elkaar niet pesten; beleefd zijn tegen de leraar en je ouders; naar ze luisteren; geen vuile taal uitslaan, en zo nog een paar.
Houd je je ook aan die paar regels? Vraag je je wel eens af waarom die regels er zijn? Draai het boeltje eens om: denk je eens in dat ze er niet waren: hoe zou het dan zijn om met elkaar in één klas te moeten zitten? Om met elkaar een gezin te zijn? Je zou het echt niet uithouden: ruzie om de kleinste dingen, waar niemand een einde aan maakt; elkaar uitmaken voor van alles en nog wat en totaal geen interesse en aandacht voor elkaar, maar alleen prat op je eigen hachje. Helder toch?

Heilige boontjes in dop?
Ook het volk Israël kreeg in de woestijn van God een basisset van 10 regels (Exodus 20), waar ze zich aan moesten houden. Erg genoeg zondigden ze al tegen het eerste gebod “Vereer naast mij geen andere goden”, voordat Mozes met de twee stenen tafelen naar beneden gekomen was… How low can you go…
Als je die 10 geboden eens doorleest, zijn het lekker logische duidelijke regels: vereer God als je enige God, maak geen afgodsbeelden, vloek niet, bewaar één dag (voor ons de zondag) in de week speciaal voor God, heb eerbied voor je ouders, vermoord niemand, , blijf bij je eigen man of vrouw, steel niet, lieg niet, wees niet jaloers. Ziet er te doen uit.
Maar als je er nu eens dieper over nadenkt. Lukt het je altijd om ze te houden? Ben je nooit eens jaloers geweest op die te gekke gameboy van je buurjongen? Heb je nooit gelogen over waarom je zo laat thuis was? Ben je altijd vriendelijk tegen je ouders en luister je altijd eerlijk naar hen? Ik geloof er helemaal niets van. Zulke heilige boontjes zijn we geen van allen. We zijn geen haar beter dan het volk Israël!

Elke punt en komma telt
En dan gaan we een stuk verder de Bijbel door en komen we in het Nieuwe Testament bij Mattheüs 5. Daar houdt Jezus voor zijn discipelen een grote groep luisteraars bij een berg in Gallilea een preek, waar de honden geen brood van lusten!
De tien geboden leken eerst lekker simpel en logisch. Dan blijken ze veel moeilijker te houden dan we hadden gedacht. Vervolgens lezen we nu dat ze gewoonweg onhaalbaar zijn! Lees maar eens Matth. 5: 17, 18: daar zegt Jezus: Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten (Wet en Profeten staat voor het Oude Testament) af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. Ik verzeker jullie, zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota en tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zou zijn.”
De Farizeeën en Schriftgeleerden (de oudsten/ouderlingen van toen) wisten precies wat er in de wet van God staat. Ze hadden er zelf nog veel uitleggende geboden aan toegevoegd. Als je je daar ook maar iets niet aan hield, dan moest je gelijk boete doen, anders had je afgedaan als gelovige Jood.

Maar Jezus liet zijn discipelen graan op Sabbath plukken, Hij genas iemand op Sabbath: dat is geen rust houden! Hij ging met zondaars om. In hun ogen leek Jezus op deze manier Gods Wet af te schaffen en zich er niet aan te houden. Maar Jezus zegt juist dat Hij gekomen is om ze te vervullen, te gehoorzamen en dat elke kleinste regel (jota: kleinste Hebreeuwse letter, tittel: haakje onder een letter) van kracht blijft, totdat Gods koninkrijk komt.

Van kwaad tot erger