dinsdag 19 april 2011

paasfeest: lentefeest of levensfeest?

Paasfeest: lentefeest of levensfeest?

Gaat het leven in vlammen op?


Tekst: Lucas 20: 9-19

Hij begon tot het volk deze gelijkenis te spreken: Iemand plantte een wijngaard en hij verhuurde die aan pachters en ging geruime tijd buitenslands. En toen het tijd was, zond hij een slaaf tot de pachters, opdat zij hem van de vrucht van de wijngaard zouden geven, Maar de pachters sloegen hem en zonden hem met lege handen weg… andere slaaf…opnieuw mishandeld…derde slaaf… opnieuw verwond… Toen zeide de heer van de wijngaard: Wat moet ik doen? Ik zal mijn geliefde zoon zenden: die zullen zij wel ontzien. Maar toen de pachters hem zagen, overlegden zij met elkander en zeiden: Dit is de erfgenaam: laten wij hem doden, opdat de erfenis voor ons zij. En zij wierpen hem buiten de wijngaard en doodden hem. Wat zal de heer van de wijngaard doen? Hij zal komen en die pachters ombrengen en de wijngaard aan de anderen geven…. En de schriftgeleerden en hogepriesters trachtten op hetzelfde ogenblik de hand aan Hem te slaan, maar zij vreesden het volk. Want zij begrepen, dat hij deze gelijkenis met het oog op hen gesproken had.

Studie:
Broodkippen op een houten kruis, eieren en paasmunten. Waarom smelten we Sinterklaasmunten om tot Paasmunten; waarom wordt een kerststol omgedoopt tot paasstol? Waarom gaat een haas eieren schilderen en verstoppen in onze tuin? Waarom vieren we zo Pasen? Omdat we de betekenis van het paasfeest niet weten of niet willen weten?

Paasfeest het Lentefeest?

In de Donald Duck las ik een verhaal over iemand die met de levensvraag zat wat een paashaas nu met eieren te maken had. Ze zijn er in de Donald Duck niet uitgekomen. Ik ook niet. Maar hoe is het eigenlijk met ons, als deze levensvraag van een stripfiguur onze levensvraag wordt? Dan zijn we wel erg ver heen, toch?

Willen we dan zoals de Saksen deden het lentefeest vieren, waarbij de Saksen de godin van de vruchtbaarheid “Isjtar”vereerden. Dan steken we onze paasvuren aan om de winterdemonen te verjagen en de vruchtbaarheid van de akkers te bevorderen. Dan nodigen we de haas uit: het dier van de vruchtbaarheid die de eieren die de vogels in zijn verlaten nest legde ging verstoppen. Geen konijn, omdat die voor de Middeleeuwen nog niet in ons land gevonden werd. De eieren die wij weer met lentekleuren beschilderen. Deze eieren stoppen we in de grond als symbool dat er nieuw leven uit komt groeien…?!

Als de vraag van de stripfiguur je levensvraag was, dan heb je nu redelijk wat antwoorden gekregen. Doe me dan wel een plezier en noem het in het vervolg geen Pa(scha) feest meer, maar Lentefeest. Wil je wat meer details weten over deze levensvraag, google dan even rond. Dan heb je zo je levensboek gevonden.

Dan kan je nu stoppen met lezen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar een diepere levensvraag: namelijk naar de vraag naar het Leven dat sterker is dan de dood, pak dan het Levensboek: de Bijbel erbij en lees verder!